Кметът на София Йорданка Фандъкова е внесла доклад в Столичния общински съвет за концесия за строителство на балнео и спа център, който включва сградата на минералната баня в Банкя и предстоящия за проектиране и строителство голям подземен басейн там. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Анна Стойкова, която заедно със своя колега Симеон Колев и с кмета на Банкя Рангел Марков посетиха банята в Банкя. 

Търсим концесионер, който да вложи 4 млн. лв., включително за строителството на подземен басейн с дължина 25 метра, озеленен покрив, както и малка светла част на покрива, малък детски басейн и джакузи. Концесията ще бъде със срок 20 години, а минималната концесионна такса на година - 200 хил. лева. Силно се надяваме да има интерес към концесията. Най-важното за нас е, че имаме подкрепата на обществеността на Банкя. Всяка една стъпка е предварително представена и обсъдена с гражданите на Банкя, включително и преди да започне работа и комисията за подготвителни действия за бъдеща концесия, назначена от кмета Фандъкова, посочи Стойкова, цитирана от БТА.

Заедно с кмета на Банкя представихме различните варианти за стопанисване и управление на банята, както и идеята за строителството на голям басейн. Гражданите категорично подкрепиха идеята за строителство на голям басейн, защото именно този вариант дава възможност за ползване на минералната вода от повече хора, информира общинският съветник. Тя подчерта, че обществеността в Банкя е подкрепила и посоката, в която да се тръгне, а именно концесия за строителство. Бъдещият концесионер ще поеме както риска за строителството на големия басейн, така и риска за управление и стопанисване на балнео и спа комплекса. Стойкова подчерта, че в документацията са заложени изисквания, които да гарантират качествени спа и балнеоуслуги. Заложени са и изисквания за преференции към ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение, посочи Стойкова. 

Кметът на Банкя Рангел Марков припомни, че през 2007 г. банята в Банкя е била в изключително тежко, аварийно състояние. Осем милиона лева е струвала реставрацията на банята. Тя вече готова и предстои още една малка стъпка, каза Марков. Ако няма пречки, през пролетта минералната баня може да започне да функционира. Процедурата е направена така, че банята може да заработи в двумесечен срок след подписване на концесията. Изграждането на басейна не е пречка банята да се ползва, уточни Марков. 

Снимки преди и след реновирането на банята вижте тук.