Над 8 милиона лева ще инвестира Столичната община в реставрацията на банята в град Банкя. Сградата е построена през 1911 година, но от 17 години не работи и се руши. До средата на следващата година ремонтът трябва да приключи, увери кметът Йорданка Фандъкова, която днес провери как върви реконструкцията на сградата.

Снимка: БТА

Проектът "Консервация, реставрация и социализация на централната минерална баня Банкя" стартира на 2 ноември 2018 г., когато бе открита строителната площадка. Срокът за изпълнение е 500 дни.

Снимка: БТА

В сградата вече е сложена нова електрическа инсталация. В салона на големия басейн продължава възстановяването на купола. По стените вече се забелязват възстановените някогашните орнаменти. Направени са и подстъпите от входния салон към другите зали, предаде Столица.bg.

Снимка: БТА

Въпреки ниските температури работниците на "Консорциум 2020" не спират и продължават да извършват строителни дейности.

Снимка: БТА

"Към емблематичния за Банкя обект вече има интерес от Турция, Франция и Италия. Оператори проявяват любопитство за управлението на банята. Работи се и в тази насока, защото за нас е важно, не само да е готова банята и да врътнем ключа, а да се управлява ефективно и да се ползва от хората. Задачата е от средата на 2020 година да има работеща баня в Банкя", обясни кметът.

Снимка: БТА

С темповете, с които се движи реконструкцията, сградата скоро ще е готова. А моделът на публично частното-партньорство, който бе приложен за спасяването й, е доказателство, че е работещ, коментираха местните жители.

Хората в Банкя са доволни, че след 30 години отново ще могат да ползват минералната вода, заради която градът се превръща в известен балнеологичен център.

Сградата на минералната баня бе спасена с отдаването на право на строеж за 35 години на общински терен на Алианц България. Получените пари, около 8 млн. лв., отиват за реконструкцията и възстановяването на банята, уточни районният кмет Рангел Марков.

Предвижда се и нов хотел, който ще бъде изграден в близост до банята, там където в момента са руините от някогашния летен театър. Ще има топла връзка, най-вероятно под земята с банята. След 35 години хотелът също остава собственост на общината.

В сградата на банята ще има уникално кафе, предвижда още проектът. То ще е вдясно, като се влезе през централния вход. В него се запазват дървените сепарета и дърворезбата. Това дърво е над 100 години и е оригинално от отварянето на банята през 1910 г. Някой се е опитвал да го запали, но не гори, обясни зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов.

Всички дървени елементи и орнаменти, които са разделяли кабинките също ще се запазят. Реставрира се и символът, емблемата на банята - мида, която е поставена освен над централния вход, но и над всяка врата на някогашните лекарски кабинети и над малките корита в салона на големия басейн.

Уникална архитектура и сграда, но защо се е стигнало дотук, да рухне и сега да е в това състояние, чудеха са двама полицаи от Банкя, които за първи път влизаха в сградата.

Дебитът на минералната вода там е 24 л/сек., а 4 л/сек, са достатъчни за двата басейна. Отоплението на обекта също ще е с минерална вода чрез съвременен енергиен център, обясни кметът Рангел Марков.