Специализираният наказателен съд отредели мярка за неотклонение "Задържане под стража" на осем от обвинените за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, задържани на 18 ноември в София. Това съобщиха от Специализираната прокуратурата.

На останалите седем от групата съдът наложи парични гаранции от по 5000 лева с мотива, че не са осъждани, че са на младежка възраст (родени между 1991 г. и 1999 г.), както и че степента на участието им в престъпната група е по-малка.

Съдът прие, че за всичките 15 обвинени по досъдебното производство е налице обосновано предположение да са извършили престъпленията, за които са обвинени. При неутрализирането на групата у всеки от тях бяха намерени наркотици, подготвени за продажба на черния пазар - общо 10,5 килограма, 240 000 лева, електронни везни, машинки за нарязване на марихуана и множество други доказателства за престъпната им дейност.

Обявен за международно издирване е 16-и участник в групата, на когото е повдигнато задочно обвинение, което предстои да му бъде предявено.

Специализираната прокуратура ще протестира определението на съда в частта му за определените мерки за неотклонение "Парична гаранция" на седемте участници в групата.

Задържаните при наркоакцията в София са пласирали дрога в София и страната. Бандата е действала от няколко години, сочи разследването.