От полунощ отварят за движение целият булевард "България" - от бул."Тодор Каблешков" до Околовръстния път, в посока центъра в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представяне на нови автобуси, които ще возят туристите на Витоша.

"Пускаме нормалното движението по булеварда. Заедно с това продължаваме изграждането на новия участък на бул "Тодор Каблешков" за да може да премине през улица "Боянски водопад" ще се наложи да я затворим. Възложих специална организация за движение в квартал "Манастирски ливади-Изток", поясни кметът.

Положен е последният износващ пласт асфалт по трилентовото трасе на бул."България", което е над 1380 м. С пускането на този участък се възстановява цялостното движение по булеварда, поясниха от Столичната община.

Това лято бяха изцяло рехабилитирани и обновени в двете посоки участъците на бул."България" - от бул."Гоце Делчев" до бул."Тодор Каблешков", както и от "Тодор Каблешков" до Околовръстния път в посока кв. Бояна и от Околовръстния път до моста на река Боянска /ул."Даскал Стоян Попандреев"/. Извършен е и ремонт на надлеза над ул."Васил Стефанов". Във всички ремонтирани участъци е поставена метална мрежа за здравина на пътното платно, положена е нова асфалтова настилка.

Продължава работата по обновяване на тротоарите и за обособяване на велоалея. Остава да се извърши рехабилитация на всички кръстовища, както и на детелината при Околовръстния път, което се предвижда да се направи през следващия строителен сезон.

След отварянето на движението по бул."България" ще започне изграждането на канализация по ул."Боянски водопад", която ще бъде затворена за пътни превозни средства. Изграждането на канализацията е част от разширението на бул."Тодор Каблешков", което се изпълнява в момента до ул. "Деян Белишки".

Изграждането на бул."Тодор Каблешков" е ключово за изпълнението на третия градски ринг. С него се изпълняват изцяло нова канализация, водопровод, улично осветление и пътна конструкция. Обособява се и велотрасе, което се свързва в мрежа с това по бул."България".

В момента се работи по проекта за продължението на бул. "Тодор Каблешков" - от ул. "Луи Айер" до ул. "Емилиян Станев", с изграждането на което ще завърши изграждането на участъка от третия градски ринг до бул. "Черни връх".

От утре до планината Витоша по линиите 63 и 66 ще се движат само обновени автобуси, съобщи още кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето им.

Реновираните автобуси са пет, та са подходящи за движение в планински условия. През миналата година пуснахме десет реновирани автобуса и с тези пет те стават общо 15 и могат да покрият изцяло двете линии, посочи кметът. Тя каза, че общината работи усилено за подобряването на достъпа до Витоша. Кметът допълни, че вече трета година действа програмата за споделени електрически велосипеди. До Националния исторически музей има и възможност и за зареждане на електрически автомобили. Така вече алтернативите за екологично придвижване в планината се увеличават, коментира кметът.

Снимка: Столична община

Автобусите, които ще се движат до Витоша, са закупени от "Столичен автотранспорт" със средства от общинския бюджет. Петте автобуса, които ще тръгнат от утре струват 1,2 млн.лв. Така финализираме обновяването на автобусите до Витоша, посочи кметът. Това са полутуристически автобуси, марка Мерцедес, екологични, отговарящи на стандарт Евро 6. Местата във всеки автобус са 55 седящи и 21 правостоящи, предоставят възможност и за превозване на обемист багаж.

Снимка: Столична община

Продължаваме в епидемичната обстановка да предпазваме шофьорите на градския транспорт. Няма да има достъп на пътниците до шофьорите, за да се чувстват те безопасно. Единствено първите седалки в автобуса няма да могат да се използват от пътниците, посочи кметът.

Снимка: Столична община

Фандъкова каза още, че продължава програмата за подмяна на старите превозни средства в София. През тази година бяха пуснати в движение 13 нови трамвая и 15 нови електробуса. През 2021 г. очакваме 30 нови тролейбуса, с които да заменим и старите тролейбуси с марка Икарус. През следващите две години още 30 нови електробуса ще тръгнат по улиците на София.

В отговор на въпрос за нощния транспорт в столицата, който беше спрян с въвеждането на извънредното положение, кметът каза, че до 30 септември не се планира пускането му отново. Предстои да се прецени дали нощният транспорт да бъде пуснат след тази дата.