"Първата ни и най-важна грижа е запазването на живота на хората - пукнатините по купола са много сериозни и има опасност при следващ трус да се срути. Също толкова важно е обаче да спасим джамията като паметник на културата, както и цялото ни културно наследство - това е основна функция на държавата", каза  Рашидов, цитиран от БТА. Той направи оглед на сградата заедно с главния архитект на София Петър Диков.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи каза, че ремонт на джамията, и то козметичен, е правен последно през 70-те години на миналия век. Баня Баши джамия е проектиран от архитекта на прочутите Синята джамия в Истанбул и Селемие в Одрин – Синан. Главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни, че молещите идват по пет пъти на ден в джамията, а в петък вътре се събират около 700 души, а други 200 се молят отвън.
Мюфтията благодари на Министерството на културата и на Столичната община за бързата реакция на неговия сигнал. Министър Рашидов веднага е разпоредил спешна проверка.

В други помещения на джамията има по-малки повреди, причинени при строителството на метрото, но те не са опасни, обясниха в отговор на въпрос Диков и Хаджи. "Тази сутрин говорих с вицепремиера Цветан Цветанов за възможностите да се финансира ремонтът на джамията от фонда за защита при бедствия и аварии. Ще търсим различни източници - програми, фондове, бюджетни средства, но ще осигурим пари за ремонта. Надявам се, че и Столичната община ще окаже подкрепа", каза Вежди Рашидов. По думите му ще се търси общо решение дали да бъде затворена джамията и за евентуално място, където мюсюлманите да извършват своите ритуали.

"Експертите ще посочат необходимата сума за възстановяването на сградата - необходими са многобройни изчисления", каза Петър Диков в отговор на репортерски въпрос. "Има засегнати от земетресенията училища по изкуствата, църкви и други културни паметници, но щетите не са сериозни. Докато в джамията проблемът е свързан с конструкцията на сградата и заплашва живота на хората", каза в отговор на въпрос министър Рашидов.

Главният архитект съобщи, че друг подобен проблем има само в Руската църква. В резултат от трусовете нейният купол е отлепен от едната страна. Предприемат се действия за укрепването му, уведомено е и руското посолство.