Произведен е първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Горна баня" до големи спирки на градския транспорт. С това се похвали във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Виж повече снимки тук

Вече са факт първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт в част от южните квартали, започва тя поста си в мрежата. Доставките на останалите 51 бусове на ток в София ще започнат през ноември и догодина се дава старт на проекта. 

В столицата са доставени и първите два електрически автобуса за иновативния проект за градски транспорт "по заявка". "По този експериментален проект работим с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския"университет, НИМХ и НСОРБ. Целта е да се даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да се използват електрически бусове с нулеви емисии", посочи кметът Фандъкова.

Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути, ще стартира през октомври с кварталите "Манастирски ливади - запад" и "Манастирски ливади -изток". Предвижда се това да се направи заедно с граждани и гражданските организации на място. Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. "Гърдова глава", "Бояна", ж.к."Бъкстон", "Павлово" и част от "Красно село".