Столична община пусна в движение първите 20 електробуса по редовни линии на градския транспорт. Превозните средства, които отговарят на екологичен стандарт Евро 6, бяха представени на паркинга на зала Арена Армеец от кмета на София Йорданка Фандъкова и посланика на Китай Джан Хайджоу.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Това са първите електробуси в страната изобщо като градски транспорт. Знаете, че модернизацията на градския транспорт в последните години е наш основен приоритет. Следобед тези 20 автобуса тръгват по линиите на номера 9 и 309. Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години тествахме няколко различни технологии по различни линии на града. Столичният автотранспорт проведе процедурите и беше избран доставчикът, с който сме тук днес заедно - "YUTONG", каза столичният кмет.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Електробусите са дълги 12 метра, побират 73 души и имат 32 седалки, от които 4 са за трудно подвижни хора.

"С едно зареждане автобусите имат пробег около 320 километра. Изградени са 10 единични и 5 двойни зарядни станции в гаражите на Столичния градски транспорт. Автобусите разполагат с климатична система, ниско подови са, с рампи за облекчаване на движението на хора с двигателни проблеми, както и за детски колички. Оборудва ни са с USB-гнезда за зареждане на мобилни устройства, видеонаблюдение, планира се в скоро време да бъде пуснат и безплатен Wi Fi достъп. Настина автобусите позволяват всеки пътник да се чувства добре, каза още кметът на столицата.

Очаква се общината да осигури още 30 електробуса. През следващата година ще пристигнат в столицата и 60 съчленени автобуса на природен газ. От 2014 г. досега са подменени 60% от градските автобуси. Догодина 90% от автобусите на линия ще бъдат нови и всички те притежават най-високия екологичен стандарт ЕВРО 6, сочат данните на Столична община.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА