Готови сме да приемем пациенти с коронавирус, само ни дайте защитни облекла! Този призив отправи д-р Христо Мазнейков от МБАЛ "Света София".

"Във връзка с кризисната ситуация в страната, МБАЛ "Света София", като отговорна институция, обяви готовността си да помогне за решаването на тежките проблеми в битката срещу COVID-19. Всички трябва да се изправим заедно срещу заплахата от коронавируса, за да се справим! Много е важно в момента да се овладее паниката и хората да бъдат спокойни, че болничните комплекси разполагат с нужния персонал, апаратура и легла, за да се погрижат за такива пациенти", казва д-р Мазнейков в прессъобщение от болницата.

"Имаме готовност да поемем тежко болните от вируса пациенти. Централната реанимация на болничния комплекс разполага с 10 легла и налични респиратори. Обособили сме етаж в новия корпус на МБАЛ "Света София", който при необходимост може да поеме тежко болни от COVID-19. Очакваме спешно да ни бъдат осигурени необходимите защитни облекла от Министерството на здравеопазването. Коронавирусната инфекция се лекува с интелигентност и всеотдайност! Няма от какво да се страхуваме!", казва той.

Още миналата седмица МБАЛ "Света София" съобщи, че е готова да приема пациенти с COVID-19, нуждаещи се от болнично лечение. За тази цел вече е направена необходимата реорганизация на отделенията, която осигурява още 41 легла за пациенти, възстановяващи се от тежка COVID-19 инфекция и умерено тежки случаи.

При необходимост може да бъде увеличен броят на леглата чрез допълнителна реорганизация с още 50.