Общо 1132 ваксини срещу COVID-19 са поставени в пунктовете, които организира Столичната община (СО), съобщават от там.

От тях 1081 са направени в петте кабинета, разкрити в търговските центрове "Парадайс мол", "Ринг мол", "Сердика мол", "България мол", The Mall и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. "Дружба". Отделно 51 ваксини са сложени в ХII ДКЦ, което откри кабинет и в събота и неделя.

От началото на кампанията през почивните дни в изнесените пунктове са поставени общо 21 680 ваксини.

В делничните дни гражданите имат възможност да се имунизират в общинските диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), където са поставени общо 19 873 дози. Ще продължи да работи и пунктът в "Метростанция НДК", където са извършени 437 имунизации.

Медицинските екипи, които консултират гражданите и поставят ваксини, са от общински болници, ДКЦ и болници. Ваксините се осигуряват от Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ), а организацията се извършва от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и дирекция "Здравеопазване" на СО.

Продължава и инициативата на СО за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на СО https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Поставянето на ваксини в мобилните пунктове започна с цел увеличаване на ваксинираните на територията на Столична община по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и с подкрепата на Столичната РЗИ.