Дружеството ще обяви конкурс за отдаване под наем на рекламни площи и разполагане на аудио-визуална реклама в действащите метростанции върху търговски обекти и открити площи в метростанциите "Сливница", "Западен парк", "Вардар", "Константин Величков", "Опълченска", "СУ "Климент Охридски", "Стадион "Васил Левски", "Жолио Кюри", "Г.М. Димитров", "Мусагеница" и "Младост 1", предаде БТА. Това решиха съветниците от комисията по финансова политика на Столичният общински съвет, а утре предстои и гласуването на СОС по доклада.
Съветниците гласуваха парите от реклама върху обекти - публична общинска собственост да бъдат превеждани в общинският бюджет.
Комисията гласува и началните базисни цени за рекламни площи. Началната наемна цена за билбордове в метростанциите ще е 11 евро на кв. м. за месец без ДДС, на светещите реклами по стените на подлезите и стълбищата - по 13,20 евро на кв. м. без ДДС за месец, на рекламни елементи, разположени в самите станции на метрото - 18,70 евро на кв. м. без ДДС за месец, а наемът за стелажите за рекламни материали в станциите - по 50,60 евро на кв. м. на месец без ДДС.
Младежката кооперация "Ялта" се съгласила да се откаже от договора си за наем на бившата дискотека "Спартакус" в подлеза на Ректората срещу правото за ползване на помещение от 45 кв. м. за копирни услуги, стана известно по време на заседанието на комисията. От "Ялта" са имали договор за още четири години за обекта. В 550-те кв. м. площ ще бъде настанена книжарница на Софийският университет. Младежката кооперация има договор за помещенията на фитнес-клуба и киното в подлеза за 30-годишен период. Там ще има магазин "Била", каза още пред съветниците главният архитект Петър Диков.
В подлеза до университета ще има и културно-информационен център и бюро за продажба на билети за градския транспорт.
Българското национално радио ще получи за ползване първия етаж от триетажния паркинг до метростанция "Стадион "Васил Левски". От радиото са поискали помещенията, тъй като автопаркът им от 62-а автомобила не може да бъде събран в прилежащия на сградите му паркинг. В едномесечен срок общинската администрация трябва да обяви процедура за избор на фирма за довършителните работи на подземния паркинг, тъй като той е в груб строеж. Срещу това фирмата ще получи право на ползване на другите два етажа от паркинга, гласуваха съветниците.
За следващото си заседание през септември съветниците оставиха одобрението на договора между ЕБВР и "Столичен електротранспорт". Причината беше, че в документа е записано двукратно увеличение на цената на билетите за пътуване - с пет процента през 2010 и 2011 година. "Столичен електротранспорт" получи заем от 18 млн. евро за закупуването на 30 нови тролейбуси. По време на заседанието на комисията стана известно, че има проблем и с гаранцията, която трябва да даде Столичната община, тъй като тя надвишава законовоопределения праг.