За периода на миналогодишната празнична чартърна програма – от 20 декември до 31 декември, са пътували близо 18 000 души. Очаква се тази година да има близо 22 000 пътници, каза пред Агенция „Фокус” директорът на летището Пламен Станчев.
Станчев заяви, че служителите на летището са подготвени да посрещнат увеличения пътникопоток. Той припомни, че от 17 октомври летище София оперира в категория за инструментално кацане 3А, което позволява на самолетите да кацат при видимост не по-малка от 200 м. По думите му – това в значителна степен ще намали вероятността от изчакване на полети заради влошени условия. За запазване и подобряване на качеството на обслужване на пътници летището оперира в 24-часов режим. Така ще работи и по Коледните и Новогодишните празници.
В обществената зона на терминал 2 ще бъдат разположени четири фонтанки за питейна вода, от тях два броя за трудноподвижни пътници. „В процедура сме за разполагане на 13 автомата за топли напитки и сандвичи.
Миналата година голяма част от пътниците бяха затруднени да ползват услугите на кафенетата на летището заради високите цени”, каза Станчев. В случай на необходимост при нерегулярност на полетите могат да бъдат разположени допълнително 500 стола и 200 сгъваеми петместни пейки.
Кетърингът на летището може да осигури топла храна и напитки при допълнителна заявка за пътниците, ако се наложи по-дълго време за изчакване.
В началото на следващия месец – вероятно до 10 декември ще започне работа новият call-център за информация на пътниците, който ще осигури стриктно разпределяне и подреждане на обажданията, както и водене на точна статистика на проведените разговори. При претоварване на линиите автоматично системата ще формира опашки за изчакване с приоритет на постъпване на разговорите. „По този начин ще избегнем недоволството на гражданите, което беше основателно породено миналата година. Когато старата телефонна централа се претовареше, тя изхвърляше позвънилия, той трябваше да звъни втори, трети път. Това са допълнителни разходи, които искаме да спестим”, обясни Пламен Станчев.