В столицата се очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хил. деца. Според заместник-кметът на София Тодор Чобанов около 1000 места ще останат незаети, така че родителите да не се притесняват.

Според нова наредба най-голям шанс да бъдат приети в желаното училище ще имат децата, живеят в района на училището през последните 3 години. За адрес на детето се приема този на майката. Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията.

Новите правила важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата. Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията ще стане ясно обаче чак през май.

"Единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града", каза заместник-кметът Тодор Чобанов пред БНТ.

Той отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор. Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее.

"Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин", коментира Чобанов. Адресът на майката е адресът на детето, водещият родител е на майката. Затова и той е водещ в законодателството, каза още той.

При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София, ще има 7-8 училища, които ще са по-натоварени при приема, заяви заместник-кметът на столицата.

Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането. Това ще позволи използването на съвременната система за картиране и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, добави зам.-кметът на София.

Чобанов коментира и критерият за месторабота на родителите и го определи като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.

Около 200 учиилища отварят врати за първолаци

"Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември", каза за БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

Тя отбеляза, че специфичното в София е, че за първи клас има прием в държавни училища, в общински училища - в най-масовия случай, в частни училища, а има и училища към Министерството на културата. За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери Кастрева. Тя каза, че през миналата година приемът в първи клас е реализиран в 202 училища в София, но той зависи и от това колко частни училища ще имат прием за първокласници.

През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настояващата учебна година - по данните на ГРАО, като родени деца, обобщи Кастрева.

Според нея критерият за уседналост е добър, защото е обективен и е "добър инструмент за училището". Друг е въпросът този критерий как ще бъде приет от родителите, защото София е голям, динамичен град, който непрекъснато расте, отбеляза Кастрева.

Приемът на документи за първи клас в София е един месец. Класиранията се очакват да са след 20 май, а записванията на първокласниците става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни, информира Ваня Кастрева.