Във финален етап е изработването на задание за проектиране за градоустройствена концепция на площад "Света Неделя", заяви главният архитект на София. Заданието е възложено на експерти от катедра "Градоустройство" при Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Ясно сме посочили какво искаме за това пространство, за да няма после проекти, които не отговарят на изискванията, каза главният архитект. Целим обвързаност на пешеходните връзки и освобождаването на това пространство от автомобили, обясни Здравков.

Искаме да върнем площада на хората като направим пешеходна връзка на бул."Витоша" с площад "Света Неделя" по ул. "Съборна" към Градската градина, каза главният архитект. Той посочи, че трамваите ще останат, защото не пречат на придвижването. От бул. "Ал.Стамболийски" до ул. "Алабин" обаче мислим за затваряне на движението, съобщи Здравков.

Той каза, че целта не е да се направи нещо, с което да се пречи на хората, а напротив, стремежът е да се улеснят пешеходците.

Действаме координирано със Столичната община, до месец ще подложим заданието на обществено обсъждане, а после ще се търси проектант. До края на готината би трябвало проектът да бъде възложен, а догодина, при наличие на финансиране - да започне реализацията му, каза главният архитект.