Извършеният одит за намаляване замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в София обхваща 5-годишен период -  от 1 януари 2010 г. до 31 декември 2015 г.

Резултатите показват, че мерките са довели до значително намаляване на средногодишните стойности на замърсяване с фини прахови частици, но все още не е постигната във всички пунктове на измерване средногодишната норма за опазване на човешкото здраве, съобщава одитната институция.

В анализ на Столичната община на територията на София са установени стойности на фини прахови частици над допустимите норми, наблюдава се сезонност на измерените концентрации, което се дължи на битовото горене през зимния период, а целогодишен замърсител са транспортът и лошото състояние на пътната инфраструктура или пътната настилка.

Източник на прах са още строителството, непочистените строителни площадки, нередовното почистване на улиците.

В същото време е идентифициран риск за ефективното и своевременно реализиране на политиката по отношение на околната среда, в т.ч. и за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици.

Сметната палата е дала две препоръки на Столичния общински съвет. Едната е да се приеме програмата за управление на КАВ 2015 - 2020 г. с дефинирани мерки за ФПЧ2,5, а другата - да се предприемат действия за приемането на програма за опазване на околната среда на Столична община.

Към кмета на София са отправени 5 препоръки, сред които подобряването на контрола и определянето на персонални отговорности за изпълнението на мерките.
Сметната палата започна нов одит "Ефективност и ефикасност на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове", се допълва още в информацията.

Суперкомпютър предупреждава за мръсен въздух в София >>>