Това съобщи Теодора Апостолова, председател на сдружението пред БТА. Тя отбеляза, че учебниците ще се изкупуват и предлагат с 20 % по-висока цена от миналогодишната заради ДДС. Учебниците ще се изкупуват и предлагат от учители, които професионално ще ориентират децата и техните родители в разнообразието от учебници, съобразени с утвърдените от МОН учебни планове.
Учебниците са разделени в три категории в зависимост от начина, по който са използвани, обясни Апостолова. В категория "А" попадат най-запазените, които ще се изкупуват за 40 на сто от реалната им цена, а ще се продават за 60 на сто от нея. Учебниците от категория "В", към която спадат леко похабените издания, ще се изкупуват и продават съответно за 35 и 55 на сто от реалната цена. В категория "С", където попадат небрежно съхраняваните издания, процентите са съответно 30 на сто при изкупуване и 50 на сто при продажба.
Борсите ще работят в София и Плевен от 10 до 19 часа, без почивен ден. В София ще има три борси - в централното фоайе на НДК; в жк "Младост" 2, читалище "Бъднина" и в читалище "Христо Ботев" в жк "Овча купел". Борсата в Плевен ще бъде разположена в сградата срещу кооперативния пазар.
В края на борсите организаторите ще дарят учебници на сираци и на социалнослаби деца.
Около 60-70 на сто от учениците, предимно в гимназиалния курс, използват употребявани учебници, каза Теодора Апостолова.