Подготвя се създаването на общинска полиция през идната година в Русе. Това коментира за БТА кметът на града Пенчо Милков. Идеята е първоначално тя да бъде съставена от шестима служители.

"В момента оформяме договора с областната дирекция на МВР, тъй като това ще са техни служители", каза Милков.

Общинската полиция ще действа по закона на МВР, като ще подпомага съществуващото общинско специализирано звено "Контрол и опазване на обществения ред и сигурност"(КООРС).

"Служителите на КООРС не могат да задържат, не могат да изискват и документи за самоличност. Това е и причината да работим по създаването на общинската полиция", обясни кметът.

Повод за коментара му е поредната вандалска проява на непълнолетни, регистрирана в центъра на Русе.

Обект на посегателство са пейките в градинката на площад "Свобода". Камерите на общината са заснели как група младежи ги разместват, след което едно от децата скача върху пейка и я чупи.

Със съдействието на служителите на КООРС вандалите са задържани и предадени на полицията. Оказва се, че непълнолетните извършители са добре познати на органите на реда. Младежите са хващани в непристойно поведение и друг път от общинските служители, но след направени забележки и предвид възрастта им не са им налагани наказания.

Милков обясни, че догодина ще бъдат поставени още 300 камери за видеонаблюдение в града.

"Освен повреждане на общинска собственост, вандализмът е и неуважение към обществото. Ще показваме подобни прояви. Вандалите трябва да знаят, че няма да останат ненаказани", каза Милков.