Послания върху асфалта към Пътната агенция са оставили гневни шофьори в Русенско, предава Нова тв.

Отсечката преди Червена вода по пътя Русе-Кубрат осъмна с надписи "С любов към АПИ", "срам" и оградени с бяла боя дупки. Ремонт на този път се чака от години, но досега остава само на ниво обещания.

Хората, които живеят в населените места между Русе и Кубрат, вече няколко пъти излизаха на протести и блокираха пътната отсечка с искане да се ремонтира пътя. След като това не се случи, са решили да изразят отношението си към Пътната агенция по нестандартен начин.

Авторът на посланията е неизвестен, но действията му се подкрепят от всички шофьори. Идеята за посланията е пореден опит за привличане на вниманието към разбития път.

След като жители на Кубрат блокираха пътища, но резултат не последва, хора от Беловец сами се организираха и запълниха дупките около населеното място. Всички са категорични, че основен ремонт не е правен от 30 години, а ежедневното преминаване по него вече е невъзможно.

Преди 2 години жителите на населените места внесоха подписка до областните управители на Русе и Разград с искане пътят да бъде ремонтиран.

От Пътната агенция съобщиха, че тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на 47 км от второкласния път Русе-Кубрат са в заключителен етап и прогнозният срок за стартиране на ремонта е през септември.

Прогнозната стойност е близо 38 млн. лв. На 5 юни са отворени ценовите оферти на кандидатите за изпълнител на ремонта. Предстои да бъде обявено решението за избор на изпълнител и ако няма обжалване, ще се пристъпи към подписване на договора и стартиране на строителните работи.

Докато тече процедурата, пътуващите между Русе и Кубрат имат два варианта - да продължават да чупят колите си или да избират дълги обходни маршрути.