Една от най-важните емблеми на - Паметникът на Свободата, се нуждае от спешен ремонт. За това сигнализира художникът реставратор Ясен Янков, който е един от тримата специалисти в Русе с лиценз на Националния институт за недвижимо културно наследство. От консервация се нуждаят както гранитните плочи, така и металните части на монумента.

Горният слой на гранитните блокове се лющи и по цокъла, и по основната конструкция, навсякъде се виждат петна, където гранитът се е изронил. Фугите се пълнят с вода, която през зимата замръзва, а това също руши сериозно творбата на италианския скулптор Арнолдо Цоки, казва Ясен Янков, цитиран от "Утро".

Металните болтове, закрепващи барелефите с баталните сцени, са ръждясали и водата, която се стича от тях по тялото на паметника, е очертала грозни ръждиви петна, създаващи впечатление, че повърхността е силно зацапана и увредена. Същият "ефект" се вижда и по пилоните отстрани на паметника, където горната част е запазена чиста, а долната половина е тъмнокафява от ръждясалите метални пояси. Фигурата на Свободата също се нуждае от реставрация, а най-вече постаментът, който за разлика от благородната 110-годишна патина на статуята е ярко и натрапчиво позеленял, сочи Ясен Янков.

Експертът изброява дълъг списък с дейности, които час по-скоро трябва да се извършат за възстановяване на паметника. Всички метални части - включително оръдията, веригите, пръстените на пилоните - трябва незабавно да се почистят, да се отстрани ръждата и да се предотврати последващото й появяване; болтовете трябва да се пломбират с месингови капачки; фугите да се обработят. Но трябва да се започне с почистването на камъка, казва Янков и подчертава, че едва след като се свали падащият горен слой, ще се мине към консервацията.

Притеснен от състоянието на паметника, който се руши, той повикал специалисти от София, за да огледат заедно русенската емблема.

"Аз я наблюдавам отдавна, но миналата година, когато се наложи дълго и старателно да го почиствам след едно гражданско бдение, на което русенци бяха набучили по целия паметник свещи, дори и по барелефите, тогава наистина се притесних", казва Ясен Янков.

Той си направил труда да отиде в Севлиево и в София, за да види как изглеждат другите два паметника на Арнолдо Цоки - севлиевската статуя и паметникът на Цар Освободител. При тях нищо не е мръднало, нямат никакви проблеми - установил Янков. След разговор с експерти станало ясно, че паметникът в Русе страда най-вече от климатичните особености в града, известен като най-горещ през лятото и най-мразовит през зимата. Към това като се прибави и липсата на грижи - и картината става завършена.

В началото на юли проф.Валентин Тодоров, преподавател в Художествената академия и председател на експертната комисия в НИНКН, написал становище, в което дава препоръки какво да се направи с паметника.

"Скоро говорих с него, той е останал с впечатлението, че най-късно през септември ще започне работа по реставрацията и консервацията, за да приключи до настъпването на студа", казва Ясен Янков.

Очевидно в градоустройствените служби на общината обаче не бързат за никъде, тъй като засега нищо не е придвижено. Затова Ясен Янков поискал среща с кмета Пламен Стоилов. Разговаряхме, обясних му всичко и той пое категоричен ангажимент да ускори придвижването на темата, каза художникът. Ясно е, че сега вече няма да може да се работи по паметника, но поне документацията да е готова и да са осигурени средствата, за да можем следващата година да не губим време, а да спасяваме творбата на Цоки, добави той.

Паметникът на свободата е уникален обект, той е лицето на Русе, затова уверих Янков, че ще заложим 150 000 лева в бюджета за догодина за реставрацията му, каза за "Утро" кметът Стоилов. Преди да започне работата, трябва да се получи становище от НИНКН, да се направи проектиране, но парите задължително ще осигурим и се надявам следващият кмет да ги употреби точно за това - за най- важния русенски паметник, добави той.