Нормално приключи изборният ден в област Русе, съобщиха от Районната избирателна комисия. Вече е обявен краят на изборния ден, а всички секции са заявили, че са приключили.

В момента се попълват протоколите. От РИК съобщават за известно забавяне при приемането на първите протоколи поради проблем в компютърната система, но вече всичко функционира безпроблемно.

Самият процес по обработка на данните е разделен на две контроли, като на първата се прави т.нар. визуална проверка, т.е. дали подписи и информация са правилно записани. Следва проверка от страна изчислителите, като едва след това се преминава към втората контрола. Там се сверява подадената информация в компютърната система с тази от протоколите. 

В многофункционалната спортна зала "ОЗК Арена" в Русе пристигнаха и първите представители на секционни избирателни комисии. При тях проверката на протоколите е минала безпроблемно. Не липсват обаче и грешки при отчитането на преференциите.

От Районната избирателна комисия напомнят, че в графата без преференции трябва да се запише разликата между действителните гласове за съответната партия и подадените преференции.

Очаква се забавяне при обработката на данните от секции, където е имало машинно гласуване.