Обезопасяването на международната железопътна линия, минаваща през централната зона на Русе, което е съществен проблем за града, е една от теми, по които са разговаряли кметът на Община Русе Божидар Йотов и Джеймс Хислоп, директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщи общинската информационна служба.
Целта на Русе е банката да отпусне кредит, с който да бъдат изградени няколко надлеза и подлеза през железопътното съоръжение, предаде БТА.
Джеймс Хислоп е подчертал, че вече има база, на която да се развива сътрудничеството между банката и Община Русе - финансирането на проекта за водния цикъл.
Освен това специалисти от Европейската банка са проучили Русе и са убедени в перспективата на своите инвестиционни намерения.
Божидар Йотов и Джеймс Хислоп са обсъдили възможностите за отпускане на изгодни кредити за изграждане на надземни и подземни паркинги, тъй като трафикът в Русе е силно натоварен.
Банката е готова да направи проучване за управление на трафика на Русе и така да се очертаят вариантите за решаване и на този проблем.
Конкретните проекти, които банката може да финансира, ще бъдат уточнени на среща през ноември.