През април започва ремонт на шосейния път по "Дунав мост" и едновременно се работи за премахване на таксата "мост", която се налага на преминаващите автомобили. Това съобщи областният управител на Русе Мария Димова, цитирана от БТА.
Ремонтът на пътното платно на "Дунав мост" ще включва смяна на асфалтовата настилка, хидроизолацията и осветлението. Мария Димова посочи, че от Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" са обяснили, че българската такса за преминаване на "Дунав мост" е повишена от началото на тази година, за да бъде изравнена с румънската.
Сега на българската част на моста се вземат 16 лева за лека кола и 29 лева - за камион. Подобна е таксата от румънската страна.
Областният управител Мария Димова е разговаряла с народни представители за съгласувани действия за премахването на таксата "мост". Предстои среща на Димова с префекта на Гюргево, който може да окаже помощ, тъй като румънската такса е узаконена на общинско равнище, а не на републиканско, както е при българската страна, каза областният управител.
През последните месеци няколко евродепутати и еврокомисарят Меглена Кунева се обявиха срещу съществуването на такса за преминаването на "Дунав мост".