Физическите лица, лечението на които се плаща от Касата, са сравнително константна величина, но хоспитализациите са много завишени - 100 хил. хоспитализации повече ще има през тази година в сравнение с миналата, заяви Тодорова.

Средно по 700 лв. на клиничната пътека - ето ви 70 млн. лв. преразход на болниците, каза тя, цитирана от БТА.

Тодорова уточни, че през септември болниците са отчели 135 млн. лв. разходи, от които касата е изплатила 80 процента, а за октомври идват заявки за над 150 млн. лв. разходи.

"Куцо и сакато в момента влиза в болница, за да се запълнят отделенията на максимум, да направят болниците голям разход и да получат 80 процента от него", заяви управителят на НЗОК.

Тодорова добави, че при това положение Касата плаща, не за да лекува болните, а за да издържа болницата. Тя цитира данни от доклад на Световната банка, според който 30 процента от пациентите влизат повече от два пъти в болница в рамките на година, а една четвърт от приетите пациенти влизат за едно и също заболяване в две различни болници последователно.

За здравната реформа

Друг проблем са хронично болните, заяви Тодорова. В България има само болници за активно лечение, но липсва леглова база за долекуване, каза тя и призова към законови промени в тази сфера.

Румяна Тодорова посочи, че в целия здравен сектор трябва да има реформа, не само в болниците, защото в момента цари хаос.

Трябва пациентът да има идентификатор и да се маркира, когато влиза за преглед, коментира Тодорова възможните промени в сектора. Здравната карта е нещо скъпо, но всеки от нас има лична карта и тя може да се ползва като идентификатор, смята Тодорова. Четец би трябвало да има във всеки кабинет и отделение и така ще е ясно кой пациент къде и кога отива. Според Тодорова тази промяна ще срещне отпор от страна на лекарите, но трябва да се въведе.

По-рано депутатите приеха на първо четене бюджета за 2014 г., както и бюджетите на ДОО и НЗОК.

Здравният министър пък изрази увереност, че между първо и второ четене от Касата ще бъдат извадени ваксините, което ще освободи още малко ресурс в касата.

Заложените пари за болниците са по-малко, парите за онколекарства също са под разходите за тази година. Това предизвика критиките както на лекарското съсловие, така и на опозицията.

Бюджетът, според здравната министърка, е по-добър, защото е направен за цялата година, а не само за 10 месеца.