Румяна Тодорова: Болниците умишлено завишават приема на пациенти

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова коментира, че болниците завишават умишлено хоспитализациите, за да получат повече средства от касата. Тя съобщи това след приемането на първо четене на бюджета на НЗОК в парламента.

Обратно в новината

Коментари - Румяна Тодорова: Болниците умишлено завишават приема на пациенти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗАЩО СМЕНИХТЕ ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА???????

"Куцо и сакато в момента влиза в болница, за да се запълнят отделенията на максимум, да направят болниците голям разход и да получат 80 процента от него", заяви управителят на НЗОК. Е какви да влизат? Здрави и прави?

Румка,тези преди теб обраха парите от касата.На теб оставиха да скимтиш,че няма пари и трябва да се увеличи осигуровката.може би пак да ''пренасочите ''парите и пак да лишите хората от лечение.Ако не лъжат лекарите с какво ще ни лекуват имате ли идея.От горе лъжат,а искат отдолу да са честни-няма да се получи.И внимавайте зад лекарите сме ние - пациентите и не е ли време осигурените да получават безплатно лечение,а не правото да си го плаща?

БОЖЕ МИЛИ КАКВА ИДИОТЩИНА ! БОЛНИЦИТЕ УМИШЛЕНО БИЛИ ЗАВИШАВАЛИ ПАЦИЕНТИ, КАЖЕТЕ В КАКВА СТРАНА СЕ НАМИРАТЕ? ТОВА е кражба на пари от касата и вие като неин управител сте отговорна за изплащане на единствено и само извършени реално услуги. Защо отменихте онлайн регистрирането на всеки болен като се започне от джипи та до болница и тогава щяхте да сте наясно какви са мащабите на злоупотребите, или пък щяхте да ги спрете веднъж завинаги. С тези фиктивни направления и хоспитализации се краде не по малко от полвината средства предвидини за болнично лечение,това не ви ли стана ясно, та сега плачете,вместо да сложите ред в системата.

Това го чуваме всеки път когато парите в ксата свършват Ама нали като приехте този пост вие д-р Т. трябваше да внесете нова методика така , че парите да стигнат . Ако болниците са били заплашени от недофинансиране, Вие д-рТодорова можехте да ги предупредите , не да чакаме да опре ножа до кокала. Страно е , чудно е, че такива важни неща касаещи здравето на бълг. граждани се собщават на брифинг на НЗК. Като , че идва застудяване на времето и си сложете балтон или се приберете в охльовската си къщшичка. Е толкова ли е безхаберието на всички органи имащи отношение към нашето здравеопазване , та да търсат отговор в многото болни в болниците . Тяхната работа не е да лекуват няколко болни с ниски разходи в тяхното бол. лечение а скъпите да ги пращат в големите бол. центрове. А новите скъпо обзаведени болници каде ги слагате Те да не получават пари от другаде.

И ТАЗИ СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА МОМА. КОЙ ИЗМИСЛИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ДАЛАВЕРИ?? ТАКИВА КАТО ТЕБ И СЕСТРАТИ. ВСИЧКОТО ЗЛО НА СВЕТА Е ИЗМИСЛЕНО ОТ КОМУНОХИЕНИ. НО ЗА ДАЛАВЕРИ, ДИВЕРСИИ, ИЗНУДВАНЕ, ДОНОСИ, НА КОЕТО СТЕ ЦАРЕ НЕ ДАВАТ НОБЕЛОВА НАГРАДА. ВАШИТЕ УЧИТЕЛИ ОТ К.Г.Б. НЕ МОГАТ ОЩЕ ЕДИН МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ДА НАПРАВЯТ!!

Вие драги овехтели комунисти сте като изостанал часовник на гара Бусманци .Все ви навиват , ама вие все изоставате от Европейското време. Утрешния ден все не е дошъл за ваз. Той стой някаде около преди 10-ХI-89г. Там , все още сте някаде там, преди този ден . Е за това днешните хора на нашата страна няма да ви искат.Защото виждат във вас само изостанали часовници, изостанали във времето А то уважаеми , то ,,ВРЕМЕТО Е НАШЕ,НАШЕ "

Защо никой не търси отговорност от Дянков и Борисов къде са МИЛИАРД И ПОЛОВИНА лева от здравни вноски?

Тогава трябва да се почне от Гайдарски и Тройната коалиция, които спряха държавното финансиране на болниците и обединиха кацата с касата.

"Здравеопазването" у нас се превърна просто в една търговия.

Всичко в тая държава е на принципа: Как да прецакаме другия. От своя страна държавата също се старае да прецака всички.

Докторите не заслужават нищо. Как си представяте случайно разбрах,че при смяна на диоптъра в стари рамки са ми сменили само едното стъкло.Другото сложили 0. За икономии предполагам иго научих след доста време.Че те ни повреждат повече,защо да ходим при тях.

Че нямаш мозък, или поне половин мозък. Затова не ти и трябва второ стъкло. Прави са хората.

Така е. Относно малка операцийка лекарят ме насочи към 2-3 дни престой в болницата, но след като разбра, че не съм здравно осигурена, ми я направи в частния си кабинет за половин час и без никакви последващи контролни прегледи.

Е тая дропла няма срам!

АМА ТЯ ЧАК СЕГА ЛИ РАЗБРА ?!!

Ами да вземат за болниците от париците на Бисеров. Ама смеят ли ги пипна. Доган като се разлюти - ще хвърчат гяурски глави.

АМИ ДА ВЗЕМАТ ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА КОИТО СА В ДЖОБА НА Б.Б. И Ц.Ц.

Брей, откъде знаеш? Ти ли ги занесе там? Станишеф, признай си, разкрит си.

Май се оказаха в джоба на Х.Бисеров.

Вярно е ,че лекарите ти искат направление за постъпване в болница ,но всъщност ти правят изследвания и ходиш всеки ден или на 2 дни на преглед ,но си стоиш в къщи и по тази причина не се очудвам ,че болниците са в дългове,като вероятно една част от тези дългове са в резултат на направления на хора,които всъщност не са лекувани в болници

Още една червена пача, на която все другите ѝ виновни.

Много е права жената.

Права е само под косата.

Лекарите надуват всичко за да получат по-големи заплати. Защото в България няма санкции за съставяне на документи с невярно съдържание. Вие, управляващите сте виновни! Приехте закон защитаващ лекарите от посегателства, но не приехте закон за завишена отговорност при нарушаване на закона. ПРИВИЛЕГИИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПРИДРУЖАВАНИ ОТ ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ! А вие сега сте ги превърнали в "шофьори", които фалшифицират при попълване пътен лист. Само, че лекарите изписват противозаконно хиляди, докато шофьорите имат капацитет до няколко десетки лева. Така десет пъти повече да бъде бюджета пак няма да стигне защото човешкото око е ненаситно......

парите в касата са достъчно, АКО ТАЗИ НЕ КРАДЕШЕ! пример: моя работодател ме беше командировал в Германия за една година. Плащах си здравните осигуровки в България. Лекуваха ме в Германия. Парите стигаха за всичко, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ЗЪБОЛЕКАР! ЕДИН ЛЕВ НЕ СЪМ ДАЛ! КАК СТАВА ТОВА?

Това става, когато: 1)всеки е равен пред закона и закона е гласуван от некорумпирани избранници. 2) След това закона се прилага от некорумпирано служители! 3) има обществена нетърпимост към явления като "лекарско стотинкаджийство", което в България вече отне първенството на таксиметровите шофьори и е нормално, че лекарите са наричани "белите бакшиши".... с ей такива дребни промени можем да вкараме ред в здравеопазването. То не може да се управлява от лекари. Те винаги ще са ненаситни...

тази е за разстрел.... как може да кажеш на Народа на България: ЩЕ ТЕ ЛЕКУВАМ НА 80%! ЩЕ ТЕ ЛЕКУВАМ НА 80%! ЩЕ ТЕ ЛЕКУВАМ НА 80%! това не е ли нарушение на закона? аз ако кажа: ЩЕ ПЛАЩАМ 80% ОТ ЗДРАВНАТА СИ ОСИГУРОВКА! ЩЕ ПЛАЩАМ 80% ОТ ЗДРАВНАТА СИ ОСИГУРОВКА! ЩЕ ПЛАЩАМ 80% ОТ ЗДРАВНАТА СИ ОСИГУРОВКА! ще ме вкарат в затвора веднага! ОСТАНАЛИТЕ 20 % СИГУРНО СИ ГИ Е ЗАДЕЛИЛА ЗА НЕЯ, КАТО ПРЕДНИЯ ПЪТ, КОГАТО Я ИЗГОНИХА!

Дрънкаш глупости, ти ли ще отидеш да я разстреляш? Тодорова я махнаха, защото ББ трябваше да сложи Нели Нешева, след нея Цеков и да открадне милиард от нашите здравни вноски.Да беше се наострил срещу Дянков, който направи бюджета на касата за 10 месеца и похарчиха с ББ парите.

нещо май ти дрънкаш глупостите парити стана ясно кой ги открадна...май беше бисеров а...

Питах веднъж сега питам за втори път,същите проблеми имали и във правителствена болница.

Напълно е права. Диагноза херния- без операция и месеци след това болнични.

Явно само тази думичка знаеш, защото самият ти си ФЕЛДШЕР - глупак в бяла престилка!

После се чудете защо в психиатрията има повишени приходи

Препатил съм от болници и лекари от 1995 до днес и за съжаление тази професия-призвание в нашата страна се упражнява и от мародери в бели престилки, не всички но са много !

От дума на дума си дойдохме на думата - лекарите хем обират здравната каса с измислени пациенти, хем само плачат че парите са им малко. Явно парите потъват в техните джобчета - БРАВОС ТЪРГОВЦИ!

Лечението е продукт, включващ фармацевтика, консумативи и висококвалифициран труд. Само такива като теб искат да е безплатно. Беше...

Поне да бяхте с квалификацията на ваште колеги по белите държави, а вие хем прости фелшери , хем пари искате двойно повече и от тях - нещастници!

А кой ги докара до това лъжесчетоводство бе, комунистическа гювендийо? Твоята дружка Гайдарски, дето направи болниците търговски дружества и им отне държавното финансиране. Сега или кретат с измами, или като в Девин фалират, а хората мрат като кучета и се молят да има някаква болничка, пък ако ще да надписва и хоспитализации и всичко. Но няма!

Точно казано - основна цел на търговското дружество е печалбата. Но за това не са виновни лекарите, а тези които ги превърнаха от лекари в търговци.

Кретени нали искахте дясно управление - капитализъм, а това е див капитализъм!

.....дружества да са пак има решение. Управляващия на търговското дъжество ако носи пълна имуществена отговорност няма да допуска преразход на средства и тогав ще има достатъчно пари и за сестрите и за младите лекари. Да сте чули на някоя стара хиена - партиен лекар да му вземат апартамента за направени преразходи?

Най - лошото е, че разни политически субекти - изправиха обикновеният човек срещу лекаря. И обратно. Факт е, че лекарите имат право на достойно заплащане! Факт е, че никой пациент - не е виновен, че то не е такова ( достойно за тях ) в момента. И въпреки това " войната " е между тях. А кой е победител в една губеща игра? Никой! А това е наистина непростимо!

........настройва обществот срещу лекарите е Цветан Райчинов. С ехидното си поведение използвайки ниската интелигентност на българските депутати той повел борба срещу българския народ!

Абсолютно вярно. Това си върви от години. Всички роднини на работещите в болниците се хоспитализират , независимо дали са болни или не. Давам пример за твърдението на Тодорова- мой познат отива да му извадят чуждо тяло ото окото. Процедурата трае примерно 10-20 минути с прегледа и подготовката - карат го да подпише документи за три дни хоспитализация. Вярно е че е обслужен перфектно, но не това е въпроса нали?? Така се източва касата, а лекарите са най мрънкащите и меркантилни хора.

Изваждането на чуждо тяло от око се води операция. По стандарт (който не е измислен от вадещия) операция се прави след хоспитализация. Променяте стандарта и проблема отпада.

Като е операция защо тогава няма задължително хоспитализиране, а само фиктивно. Има операции и операции. Да не се правим на по католици от папата.

Ето за това ги уважавам ръководителите и контролните органи. След 15 години здравна "рИФорма" откриха нещо, което всички знаят от самото й начало.

Аууу ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА... Ехаааа Ми то всички знаят че е така бе. Отиваш на прост преглед и ти казват ... Трябва да те приемем в болницата за 2-3 дена за изследвания. И сега какво?

В някои случаи системата е направена така, че даден преглед е безплатен ако си хоспитализиран, а ако не си си бецалиш, сега разбираш ли защо трябва да "лежиш" 3 дни

Разликата е в това че ти не лежиш в болницата, а после ти надписват във фиктивния болничен лист най различни манипулаци и дори операцики , които нали се сещаш че всичко това си го осребряват от здравната каса за неизвършени манипулации!

Това е напълно вярно, защото много болници приемат фиктивно пациенти в болниците за стационарно лечение, които са с по леки болежки, като след това описват че са им правили различни изследвания, дори леки операции и по този начин източват пари от здравната каса без да са правили тези манипулацииа, а самите пациенти се лекуват в къщи. От много хора съм чувал за тези изпълнения на "плачещите" докторчета които са превърнали своята професия в търговска дейност за източване на пари от касата за неизвършени манипулации върху фалшиви хоспитализирани пациенти!

Абсолютно вярно....за една кашлица се водих"10-дни лежащ в болница" и накрая в епикризата написани манипулации който изобщо не знам какво означават...Но всичко е много навързано...джипи ме изпрати при конкретен специалист и конкретна болница..от там ме "приеха" и ме караха на ден по-два пъти да ходя да ми слагат антибиотик със система...Най-лошото от всичко бе ,че не се оправих а стана още по-зле.Платих си и"престоя"...в болницата.

еха добър ден сега ли се сети браво айде сега ревизийки на здравната каса, доставчиците на болниците, параджиите, вносителите на лекарства и консумативи после на държавата за да не влачи от моите осигуровки и накрая сам да си оправлявам средствата за осигуряване защото са си мои и да ми върнете до сега внесените и не ползвани средства

Не мога да се начудя КАК може да се говори така ! Какво значи куцо кьораво и сакато ??? Никой нормален и здрав човек не може да бъде натикан в болница без негово съгласие ! Уважаемите господа управляващи да не търсят под вола теле , ами да вземат да приберат на топло лицето Симеон Денчев Дянков ! Щото тъкмо той ЧОПНА цял милиард и половина ! От НАШИТЕ здравни вноски !!!

Обяснявам на мен какво ми се случи. Детето ми има заболяване което се следи в местна болница, но във София изписват протоколите и от там поискаха да отиде детето и му направиха същите изследвания каквито ние му правим периодично в местната болница. С този си акт, реално детето лежа в две различни болници за едно и също за времето беше под един месец. Реално детето лежа, но това не значи че не е било фиктивно.

вземете пример от америка. тук застраховките не покриват изцяло болничните разноски и остава малка част за пациетнта да плати. така самият пациент контролира дали има злоупотреба защото го удря в джоба. лекарите трябва да убедят пациентите за съответното лечение. дори саво 5% да се плаща от пациента, пак ще има ефект

реформа трябва в цялата държава, не само в здравеопазването. да хване народа масово по една щанга и да реформира наред...друг начин вече не виждам!

Щом трябва в цялата държава, значи целия народ трябва да се удря с щангата по главата, докато поумнее!

Средно 300 лева на пътека! Некомпетентност!

мисля че с такава политика между институциите, не може да работи. вместо да отреже на 80%, защо не санкционират нарушителите?. утре другите министри за що и нещяло ще реят поради еди коя си причина. булгаря е бананова република. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Щото за 10 години 1 път съм виждал реални проверяващи да влязат в отделението да огледат кой лежи и защо. А квалификацията им даже няма и да коментирам

Румянке, разбра ли сега защо Борисов смени няколко министри на здравеопазването ! Много е трудно с болниците, разбрахте ли сега ?

Много злобеехте, много плюехте , обвинявахте ! Видяхте ли се сега ! За нищо не ставате ! И сестра ти и ти сте нагли и не възпитани ! Какво стана, май нищо не остана за крадене ! Сега трябва да се извините на ГЕРБ като ги опреквахте, че са откраднали парите и подавайте оставка !

Е Дянков не ги ли открадна он НЗОК ? Или дай да си пишем глупости , щото е по-лесно...

ГЕРБ да върнат парите за здравеопазване!!!

Ти къде ги видя тези пари ? Това правителство изтегли милиарди и няма, питайте тях къде са парите и да ги върнат, а не да крадат като за последно !

Куцо и сакато,днес,влиза в болниците...каза злобната жена Ремяна.Куцо и сакато,означава човеци със проблеми.Питам,аз,тези болници за болни хора ли са,или напротив?Недай си боже,да лекуваш ти някого,ще го убиеш с поглед зъл.От тази лъха нечистоплътност,омраза и студ.Ако не ти се работи хуманната професия,отиди на женския пазар да продаваш зеле.НЕЩАСТНИЦИ!!

тая не е добре. здрав нормален човек няма как да се завре в скапаните болници а ще се лекува в къщи. Утепайте бедните и болните господари от БСП и ДПС и одма ще оправите социалната политика. тая е пускала умишлено за да си вдига социалния статус. не виждам друга логика освен наглост и безчовечност.

Ами лекарите ли измислиха тази здравна система,или такива умни глави ,дето само са чували нещо за болни и за болести.Превърнахте лекарите в писарушки и сметала,не ги оставяте да си лекуват болните,а "да си изкарват заплатите".Защо се чудите-и те пазаруват в магазина с пари!Защо от тях винаги се очаква да бъдат самаряни!

Кака нещо си бърка ролята! Ние очакваме от нея да работи, а не да ми прави констатации, дето и децата ги знаят! И голямата, и малката сестра са само едни големи усти.. и празни глави!

Повишаващият се брой на хоспитализации съвсем не е изкуствен феномен дължащ се на зложеланието на този или онзи, а напълно логичен ефект от лошо построена здравна система, за промяна на която не виждам никаква политическа воля към момента.

За едно и също нещо ЗОК плаща няколко пъти. И това е, защото съсипаха една много добра система /по Семашко/, вместо да реформират и правилно да използват финансовия ресурс. със средствата от бюджета и здравните осигуровки можехме да имаме перфектно здравеопазване и достойни заплати на медицинския персонал.

Излиза, че за нещо , за което е разумно да се дават 2 лева, се дават 200-250 лева и БЛС не вижда нищо лошо в това. Така стана, че паричките ни бързо се усвояват от здравната ни система и после искат още. В повечето случаи не е нужно чак толкова величаене , както е по великите клинични пътеки, но понеже друго не е разработено, се харчи само по тях. Поне е по-сигурно. Относително де, защото все не стига до целта . А само донякъде. После, ако имаш късмет, тътриш сам. След клиничната пътека трябва да се оправяш сам.

ВОЛНО ИЛИ НЕВОЛНО /НАДЯВАМ СЕ ВТОРОТО/вие се превръщате в убиец на българския народ.Постепенно от аптеките изчезват много лекарства,дори и от масовите.Днес в града,където живея не можах да открия противогрипна ваксина,с която се имунизираме цялото семейство от трима пенсионери със сериозни хронически заболявания.Отговора в аптеките беше,че и в складовете няма,понеже здр. каса няма пари и поради слабото търсене няма да се внасят повече.Осъзнавате ли,че това е геноцид спрямо нас ,възрастните с хронични заболявания,като едно заболяване от грип за нас вече е фатално.ИЛИ ПО ДОБРЕ ДА НИ НЯМА,ТАКА ЩЕ СЕ СПЕСТЯТ ПАРИ И ЗА ТРИ ПЕНСИИ?

По простата причина, че ваксина за грип НЯМА! Не се заблуждавай от рекламите на фармацефтичните шмекери!

Но аз се ваксинирам вече повече от 10 години и блг. на нея съм жива.Разболявам се от грип и за 3 дни съм ОК без каквито и да е усложнения,които са страшните в случая.Ако си медицинско лице ще ме разбереш,ако не беше ми приятно,че си поприказвахме.

НЗОК да сложи във всяка болница в София по един техен одитор,който всеки ден да обикаля болницата,за да контролира отговарят ли пуснатите пътеки.Това ще е в пъти по-евтин вариант за тях.

Лека полека ще дойдете на дянковия и вие ......Лекарите в България са добри в печеленето на пари!

ДругаркЕ Тодорова, права сте, ние още помним комунистическия ви лозунг "Нашите болни-най-здрави в света" а помним и крилатата фраза на другаря ви Сталин-"Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем" добри последователи сте му, ве рни! А имате ли идея другаркЕ, че българина е много, много болен и малко и лошо лекуван, знаете ли, че инфаркта и рака сред младите е като вирусна инфекция другаркЕ За какви излишни приеми в болница говорите бе, кой ви е крив, че не умеете да управлявате парите ни, но пък умеете да ги крадете! Така като сте я подкарали -на безконтролно харчене и грабене на парите от вноските ни за здраве, до никъде няма да стигнете, освен, че лекарите и мед.сестрите се разбягаха по света, с политиката си на геноцид към българския пациент вие окончателно ще затриете държавата... Последния да дръпне шалтера!

не че искам да ти критикувам, харесвам какво пишеш! но фраза " Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем" никога не е казвана от Сталин. тя е измислена от Анатли Рибаков в неговия роман " Децата на Арбат"

Ша мъ прощаваш, ама мой познат съвсем наскоро лежа 2 дни в една столична болница за спешна помощ с изкълчен глезен- нещо, за което прегледа и гипсирането отнемат не повече от 2 часа

Сега да ви кажа какво се случва:Дежурен съм,идва при мен неосигурен мургав пациент с проблем.Нямам право да го върна ,ясно защо-електорат е все пак,но не мога и да го прегледам за сините му очи-трябва да го приема в болницата за да изясним проблема,ама той не бил осигурен.Да ама това не е мой проблем-така са 2 милиона.Другари съберете си вноските от електората или ще стане като в САЩ-първо питат кой плаща после парамедика решава накъде-болница или г...ница. ;

Тая мантра за източването на касата неуморно се повтаря от всеки пореден неин управител и то толкова по-усърдно колкото по-голям некадърник е. Ако това източване е в такива големи размери защо източващите касата болници до една са затънали в дългове и то толкова повече ,колкото повече работят, а източваната каса само за последните 4 години реализира около 2 млрд лв излишък ,който и бе отнет и прехвърлен във фискалния резерв.

е как при това положение ще ме убедят и накарат да плащам здравно осигуряване?

Цяла система на здравеопазването трябва да се взриви. Колкото повече болни има, толкова повече плащат на лекарите вместо да е обратното. На практика лекарите с високи доходи са една шайка, а редовия лекар е с мизерна заплата. Извинявайте, ама вие бихте ли учили 11 години за да вземате по-малко от хигенистка в хотел. Това е истината. Забравете градските легенди. Млад лекар специализант започва с около 350 лева чисти. Затова цели випуски емигрират за Германия. Народът понеже е прост смята, че лекарите не заслужават достойни заплати, защото крадат, а да крадат се оказва еднствения начин да гледат смействата си. Затова е нужен кръст на цялата система.

В Китай се е плащало на лекаря докато си здрав. Разболееш ли се - спираш да му плащаш. После защо те са така, а ние с "модерната" медицина .... И още - там е много на почит употребата на народна медицина, а тука - както на Запад - лапайте хапчета. Ние сме биологични системи, а не машини, нуждаещи се от нафта и производните и. Цялата система трябва да се срине и да се започне начисто - но с отчитане на това, дето в момента се замита под килима.

В Китай са слушали лекаря