Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе кратка среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел в МС.

Снимка: Министерски съвет

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа Габриел относно разговора със Зеленски.

Междувременно започна срещата и между двете делегации в Министерския съвет. Сред присъстващите от украинската страна е и Дмитро Кулеба - външният министър на Украйна.

Снимка: Министерски съвет

Около 13:30 часа той пристигна с правителствена кола пред Министерския съвет.

Снимка: БТА

Снимка: Министерски съвет

Украинският президент беше посрещнат със скандиране на името му и аплодисменти.

Зеленски е на еднодневно посещение в България, като малко след 12 часа той кацна на летище "София" с българския правителствен самолет Ербъс LZ-AOB и беше посрещнат от вицепремиера и външен министър Мария Габриел. 

След разговора с Денков и Габриел предстои той да се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

В 15:00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 президента на Украйна Володимир Зеленски, потвърдиха и от президентството.

По неофициална информация украинският президент няма да отиде в парламента за произнасяне на реч.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.

Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във "Фейсбук".

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.