Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в България. Той кацна малко след 12 часа с българския правителствен самолет Ербъс LZ-AOB на летище "София" и беше посрещнат от вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Самолетът е излетял тази сутрин от България към Кишинев, откъдето на борда се е качил Зеленски. Летателната машина е тръгнала от София в 7:01 часа и е пристигнала в 7:59. Обратният полет беше насрочен за 9:00 часа, беше забавян няколко пъти, но в 11:06 часа самолетът тръгна към България.

Снимка: БТА

Самият Зеленски също потвърди с публикация в Twitter, че е кацнал в София. 

"София. България. Ще проведа съдържателни разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Подкрепа за отбрана,  евроатлантическа интеграция. Среща на върха, гаранции за сигурност и прилагане на Формулата на мира", написа украинският президент.

Кортежът на Зеленски тръгна от летището към центъра на София.

Снимка: БТА

На кадри на "Булфото" се вижда, че колите са пристигнали пред "Гранд Хотел София".

Снимка: BulFoto

Пред правителствената сграда пристигна и автомобилът на Мария Габриел.

В Триъгълника на властта са се събрали и малобройни граждански групи, като част от хората скандира в подкрепа на украинския президент, а останалата - против него.

Сутринта премиерът Денков потвърди за визитата на украинския държавен глава у нас.

Денков поясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката и това ще стане факт при посещението на Зеленски, който идва у нас по покана на правителството, но е предвидена среща и с президента Румен Радев. 

"Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах - ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него", каза премиерът.

По неофициална информация украинският президент няма да отиде в парламента за произнасяне на реч, но ще разговаря с лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Засилени са и мерките за сигурност в центъра на София. Служители на реда са разположени около сградите на Народното събрание, Министерския съвет, президентството.

Снимка: БТА

Има полицейски служители, патрулни автомобили и жандармерия. Спряно е движението на автомобили в района на ларгото.

Снимка: БТА

Полицаи са разположени и по бул. "Цариградско шосе" и Орлов мост.

От началото на войната в Украйна до момента Зеленски е посетил общо 13 държави на три континента, а България е втората държава от Източния фланг на НАТО след Полша.