Собствениците на апартаменти, отказали се от парно, да не плащат за общите части в жилищните сгради, както досега. Това предлагат Валери Симеонов и народни представители от НФСБ с промени в Закона за енергетиката, внесени в Народното събрание.

Сега, дори и да се откаже от парно, гражданинът трябва да заплаща такса за общата част - за отоплението, което ползва чрез сградната инсталация на блока.

Депутатите от НФСБ предлагат това да се промени. Ако гражданинът не ползва топла вода или парно, да може да подаде декларация пред съответното топлофикационно дружество. 30 дни след това той вече няма да се счита за клиент на "Топлофикация" и няма да получава сметки.

Аргументите на народните представители от НФСБ са, че получаваната топлинна енергия в жилището на абоната, който се е отказал от парно, е "непоръчана доставка" и за нея не трябва да се плаща.

"Видно е, че физическо или юридическо лице, което се явява собственик или ползвател на имот - самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост, и е прекъснал топлоснабдяването на собствения си или ползван имот, и с това е прекратил договорните си отношения с доставчика на топлоенергия, е субект на именно такава непоръчана доставка", се казва в мотивите на законопроекта.