На 22 юни, вторник, в администрацията на президента ще има жребий за прекратяване мандата на член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на държавния глава, добавиха от пресцентъра на "Дондуков" 2.

На 28 май Първанов наложи вето върху измененията в закона, с които съставът на СЕМ се намалява от 9 на 5 души.
"Възразявам срещу практиката да се правят персонални закони, които се отнасят до определени лица. Въвежда се ограничение за членовете на СЕМ да имат повече от 2 последователни мандата", писа в мотивите си президентът.

Ден след това той коментира, че намаляването на състава на съвета е опит да се контролират медиите и да се всява страх сред журналистите. Според него и в мотивите ясно е казано, че става дума да се отстрани точно определен човек от СЕМ и да се запазят други.

Думите му накараха премиера Бойко Борисов да изпрати писмо до главните редактори, до медиите чрез съсловните организации, които ги представляват, да кажат кои медии са били подложени на натиск през последните месеци. Очаквано, всички отрекоха за подобен натиск.

Със 136 гласа "за", 39 "против" и без нито един "въздържал се" на 16 юни парламентът не прие ветото на президента върху промените в Закона за радиото и телевизията.
По време на дебата депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Курумбашев каза има два варианта за развитие на медийната демокрация – тип Силвио Брлускони - "имаш крава, пиеш мляко" (имаш медии - те те хвалят) и тип Уго Чавес (няма нужда да имаш частни медии, защото притежаваш държавните). "Според мен вие се колебаете кой тип да изберете", обърна се депутатът към управляващите и уточни, че се върви по-скоро към варианта Чавес.