Трима от членовете на регулатора ще бъдат избирани от Народното събрание, според приетите от парламента промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). По действащия сега закон квотата на парламента е от петима души.

Вместо четирима, вече двама членове ще се назначават от президента, гласуваха още в парламента. От 2 на 3 години се променя ротационният период за президентската квота. Както и досега, 2 години ще бъде този период за парламентарната квота. Досега едно лице не можеше да бъде член на съвета повече от два мандата.
Има идея спестените средства от намаляването на състава на Съвета за електронни медии да се пренасочат към териториалните звена на регулатора, за да се подобри мониторингът. Това съобщи Гинче Караминова, депутат от ГЕРБ и член на комисия по културата, гражданското общество и медиите. Работата в местните звена е много и е непосилна, посочи тя.

С настоящите промени се въвежда и ограничението двата мандата да не бъдат последователни. 10 дни след като промените от ЗРТ влязат в сила, мандатът на един от членовете на СЕМ от президентската квота ще бъде прекратен чрез жребий.

Депутатите отхвърлиха предложението на Синята коалиция да отпадне президентската квота и всички петима членове на СЕМ да се избират от Народното събрание.
СЕМ се отчита пред парламента, президентът по Конституция няма никакви права, свързани с медиите, каза депутатът Михаил Михайлов от СДС.

Вижте видео от гласуването на закона