Националния съвет на БСП се събира присъствено за пръв път от дълго време. Причината за това е провалът на парламентарните избори, след който членовете на Изпълнителното бюро подадоха оставка, но това отказа да направи председателят Корнелия Нинова.

Темата е обсъждане на актуалната политическа обстановка в страната, анализ на изборните резултати и предстоящи решения в Народното събрание. Очаква се от "Позитано" 20 най-накрая да обявят подкрепа за втори президентски мандат на Румен Радев и Илияна Йотова. Именно личните проблеми на Корнелия Нинова с държавния глава, които го принудиха сам да издига кандидатурата си, са сочени от политолозите като една от причините за най-слабия резултат на левицата в избори за НС досега.

На въпрос на Dir.bg дали БСП ще подкрепи днес Румен Радев и Илияна Йотова, социологът Васил Тончев отговори:

"Със сигурност. БСП ще са съгласни на всичко. Паднаха толкова ниско и толкова са слаби в момента, че са съгласни на всякакви компромиси, включително да подкрепят правителство на "Има такъв народ", както и кандидатурата на президента. И това са обстоятелства, които им се налагат отвън. И още много компромиси ще трябва да направят, за да се задържат по някакъв начин на повърхността".

Поддръжниците на Корнелия Нинова опитаха да обяснят забавянето на подкрепата за президента Радев с процедурните нормативи в партията, но това не попречи на председателя да одобри еднолично евентуален мандат на "Има такъв народ" за съставяне на нов Министерски съвет.

В същото време, заедно с тази на ГЕРБ, групата на БСП в 45-ото Народното събрание попадна в изолация. Тя не бе припозната за съмишленик от другите опозиционни политически сили и не получи председателско място в нито една от гласуваните вчера парламентарни комисии. Именно затова коалиционните политики ще бъдат обект на разгорещен дебат на Националния съвет.

Очаква се на остри критики да бъде подложена и персонално Корнелия Нинова. За разлика от други случаи, сега неводолство от начина й на управление изразяват не само от вътрешната опозиция, а и доскорошни нейни поддръжници от близкото й обкръжение.