Приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), отпадането на визите за САЩ, темата за социалната спогодба са сред акцентите на срещите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева във Вашингтон. Захариева е на посещение в САЩ за участие в срещата на министрите на външните работи от НАТО, на която ще бъде отбелязана и 70-ата годишнина от създаването на Алианса.

Приемането ни в ОИСР ще е акцент в разговора със съветника на президента на САЩ Доналд Тръмп по икономическите въпроси Питър Наваро, каза пред журналисти Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Това е основен приоритет на правителството, през последната година и половина напреднахме много в процеса по присъединяване, отбелязва Захариева пред журналисти. За съжаление, САЩ все още имат политика за ограничаване на приемането на нови членове, но мисля, че с това, което направихме през последната година и половина, имаме големи шансове догодина да получим покана за преговори заедно с Бразилия, посочва вицепремиерът.

Това е много важно за правителството, а и българският бизнес го иска, така че наистина се надявам този разговор да помогне на България в този процес, допълва тя.

Захариева ще се срещне и с главния прокурор на САЩ Уилям Бар, като фокусът на разговора ще е сътрудничеството между нашите служби, което по думите й е много добро.

Тя ще разговаря и с председателя на вътрешната комисия в Сената за отпадането на визите за България. Тази година има голям спад на отказите - близо 4 на сто процента, работим и с посолството на САЩ, за да увеличим информираността на българските граждани, които кандидатстват за визи и те да могат да попълват правилно своите документи, обяснява Захариева. Подозираме, че по-голяма част от отказите са всъщност заради това, на формално основание, уточнява тя.

В Конгреса вицепремиерът ще разговаря със заместник-председателя на комисията по външна политика на САЩ.

Екатерина Захариева отбелязва също, че много важен акцент е започването на преговори за подписване на социалната спогодба. Очакваме да ни включат в списъка от страни, с които приоритетно ще се водят преговори, посочва Екатерина Захариева.

По повод изявлението на говорителя на МВнР на Турция министър Захариева коментира, че е запозната и предполага, че това е някакъв странен начин на извинение. Разбирам, че според тях министърът не е имал това предвид, отбелязва Захариева. Разбирате, че ние, за да реагираме, сме прочели внимателно какво е казал министърът, коментира тя.

За инцидента в Северна Македония Захариева заявява, че нашите разследващи органи ще окажат съдействие за изясняване на причините за инцидента. Тя информира, че министър-председателят се е чул с премиера Зоран Заев, а българският вътрешен министър е в постоянен контакт със своя колега в Северна Македония. Предстои изясняване на фактите и причините за трагичния случай. В посолството още снощи беше формиран кризисен щаб, наш генерален консул е присъствал на разпознаването на телата, посочва Захариева. Тя изразява съболезнованията си на близките на загиналите.