Това заяви днес вицепрезидентът Маргарита Попова пред БНТ по повод одобрените тази седмица от правната комисия на парламента законови поправки, предвиждащи номинациите за наследника на Борис Велчев да започнат 6 месеца преди края на мандата му.

"Аз бих казала, че малко ме притеснява този Висш съдебен съвет да избере нов главен прокурор", каза тя и припомни, че в проектозакона за съдебната власт, подготвен от правосъдното министерство, е нямало предложение да се изтегля избора на главен прокурор за по-рано. Според Попова, която преди това бе правосъден министър, за това предложение, дошло от депутатите на ГЕРБ би трябвало да има много сериозни мотиви, каквито обаче до момента не са представени.

Мандатът на сегашния главен прокурор Борис Велчев изтича чак на 19 февруари 2013, а мандатът на ВСС - на 3 октомври тази година. За да стане възможно работата по избора на наследника му да се свърши от този ВСС, мнозинството на ГЕРБ просто реши да бъдат изтеглени напред сроковете за номиниране и избор на трите върховни поста в съдебната власт. Тъкмо това бе прието на второто четене на законопроекта в комисията в средата на седмица.

Според сегашните правила процедурата по номиниране, обсъждане и избор на главния прокурор трае месец и приключва месец преди изтичането на мандата му, тоест трябваше да започне на 19 декември и да завърши с избор на 19 януари. Проектът на Министерството на правосъдието предвиждаше срокът за обсъждането да се удължи на 2 месеца – тоест, от 19 ноември до 19 януари. От ГЕРБ обаче вкараха в ЗСВ разпоредба обсъждането да трае 3 месеца, като започне 6 месеца преди изтичането на мандата на главния прокурор, тоест още на 19 август ВСС ще може да подхване въпроса за наследника на Борис Велчев.

На въпрос да се избира ли пряко ВСС, тя отговори, че няма никакви технически пречки това да се случи, но и по сегашния метод може да се прави добър избор на членовете, стига да има желание за това. "Ние, ако желаем да избираме и правим избор с критерии, удовлетворителен за магистратската общност, можем да го направим и сега. Въпросът е кой стои по върховете и кой какво дирижира, намесва ли се или не се намесва политическият елит и как се случва всичко това", допълни Попова.