"България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за да се предприемат адекватни и работещи мерки за справяне с икономическите и социалните последствия." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНТ.

"Често се използва клишето, че водим война с невидим враг. Една война предполага стратегия и тактика. Такива липсват", изтъкна вицепрезидентът.

Илияна Йотова подчерта, че изпълнителната власт върви по пътя, начертан от президента Румен Радев, и следва неговите предложения.

"Президентът пита това, което вълнува всеки български гражданин. Той призовава за отчетност и прозрачност на разходите за справяне с кризата. Призовава да няма кражби по време на чума", отбеляза вицепрезидентът на въпрос за "престрелките между институциите".

"Дебат за начина, по който да излезем от кризата, липсва не само между институциите, липсва в цялото общество. Отнети бяха правомощията на парламента, след като той гласува Закона за извънредното положение", посочи Илияна Йотова.

"Ако изпълнителната власт не работи с нас, защо не работи с кметовете? Местната власт, на която уж толкова много държим, е изключена от целия процес. Никой не я пита, само й нарежда. Когато няма диалог, се случват повече грешки", заяви вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова мярката 60/40 не предпазва огромния брой хора, които остават без работа и е необходим по-диференциран подход за помощ на малките фирми.

"Лошите новини трябва да се съобщават, за да могат да се взимат адекватни мерки", убедена е Йотова. Във връзка с разразилата се здравна криза тя отбеляза, че в бъдеще ще трябва сериозно да се замислим за състоянието на здравната ни система. Тя апелира към управляващите за прозрачност на решенията и на позицията, която те заемат по различни въпроси в съвещателните органи на ЕС.

Вицепрезидентът Йотова заяви, че на европейско ниво се води спор, в който отново не се знае каква е позицията на България. "Европа се раздели на две. Едните са привърженици на идеята за справяне с кризата да се използват средства от многогодишния бюджет, но това означава да се увеличат вноските на страните членки. Другите като френския президент Макрон и италианския премиер Конте настояват са солидарен фонд. Защо чакаме непрекъснато някой друг да решава вместо нас", запита вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова един от основните изводи от кризата е необходимостта от връщане на силната роля на държавата. "Държавата трябва да се върне на мястото си. Дайте пазара на всичко - тази идеология вече не издържа", каза вицепрезидентът.

"Аплодисментите днес са за медиците, но в никакъв случай не са за здравната ни система и за здравния ни министър, чиито заповеди с давност три часа", подчерта вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни неотдавнашните намерения за закриване на легла в общинските болници или на цели лечебни заведения и заяви, че сметките на лекарите и пациентите са над счетоводните сметки.

"Достойно поведение беше да се даде думата на ген. Мутафчийски на последния брифинг. Той очевидно беше скрит чрез нескопосан пиар. Имаме нужда от отговори какво се случи и защо ген. Мутафчийски беше скрит - дали напрежението между щаба и изпълнителната власт достигна точка на кипене или съображенията са други", посочи вицепрезидентът в отговор на въпрос за решението за прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб.

"През последния месец и половина се наслушахме на много статистика, на внушения за апокалипсис, страх и стрес се насаждаше в българските граждани", изтъкна Илияна Йотова и постави въпроса за психическите последствия от живота на дистанция от 2 метра и в изолация.

За вицепрезидента сега не е важен въпросът за мандати и политически победи. "Какво значение има, ако фалираме държавата", запита риторично Илияна Йотова. "Искам да съм част от националното самочувствие, от вярата, че когато сме обединени, когато водим разговор, ще успеем да се справим и да управляваме новата среда, в която ще се наложи да живеем", подчерта вицепрезидентът.

"Вълнуват и успехите по темата, по която усърдно работя - политики с българите в чужбина. Изпращаме 250 аудио уроци по български език за сънародниците ни в испаноговорящите страни. Уроците безвъзмездно ни предостави техният създател проф. Венко Кънев, който за съжаление преди две седмици почина", заяви Илияна Йотова. "Вълнува ме, че една млада жена от Босилеград, на която дадох българско гражданство, днес е на първа линия във Военно-медицинска академия в борбата със заразата", посочи вицепрезидентът.