Това заяви днес в интервю за Ройтерс министърът на правосъдието Маргарита Попова, цитирана от БТА. Според нея дясноцентристкото правителство ще обяви дългосрочна стратегия за реформи до месец, както и правила за по-голяма отчетност на магистратите и отстраняване на законовите празноти, позволяващи на много хора да избегнат правосъдието.

Тя обаче коментира, че Висшият съдебен съвет, който назначава, наказва и уволнява съдии и прокурори, трябва да докаже своята ефективност и независимост, за да бъдат реформите успешни.
"Ако нямаме доверие в този висш управленски съвет, за каква реформа говорим и как ще мотивираме общността на магистратите да работи?", каза Попова.

По думите й не може да се очаква справедливост от икономически и политически зависими хора. Попова, която е бивш прокурор, смята, че подозрителни практики в назначаването на магистрати съществуват от години и затова има нужда от нови критерии за подбор и по-висок морал.
"Нуждаем се от различно отношение, независимо какво ще им струва това (на членовете на ВСС - бел. Ройтерс)", добави тя.

Агенцията отбелязва, че миналата година в България избухна скандал, след като лобист заявил, че може да купи гласове във ВСС, за да осигури висши постове в съдебната система. Скандалът нанесе голям морален удар на съдебната система и отврати българите, 85% от които казват, че не се доверяват на проядената от корупция система. Прочистването на съдебната система и наказването на корумпирани служители и престъпни босове е от ключово значение за спечелване на доверието на ЕС и гарантиране на парични помощи за балканската страна, отбелязва Ройтерс.

Анализатори и дипломати в ЕС са скептични, че съдебната система ще се реформира и очакват съпротива срещу промените. Съветът започна наказателни процедури през октомври срещу 18 магистрати, включително трима свои членове, заради телефонни разговори с Красимир Георгиев - разследван за предложения да осигури висши постове срещу 200 000 евро. Оттогава временно бяха понижени 11 магистрати, а двама уволнени. Медиите окачествиха мерките като твърде меки, припомня Ройтерс.

"Ако съветът продължава по този начин, без решителни и ясни антикорупционни мерки, без да анализира проблемите и да посочва ясно какво трябва да се направи, смятам, че няма никакъв шанс да спечели доверие", казва в заключение Маргарита Попова.

По-рано днес и вътрешният министър Цветан Цветанов отправи критики към ВСС. Той заяви, че 25 членове на съвета са много и трябва да се премахнат тези, които са от политическа квота. Вицепремиерът заяви още, че съдебната система като цяло е нереформирана и зависима от Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

Междувремненно градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че прокуратурата е разпоредила пълна данъчна ревизия на фирмите на Красимир Георгиев по делото срещу него за търговия с влияние.

До 20 юни е удължен срокът на разследването за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев, съобщи БТА, като се позова на източници в прокуратурата. Причина за удължаването на срока е, че трябва да бъдат извършени още действия по разследването.
Срещу бизнесмена има и обвинение за лъжесвидетелстване, защото пред прокуратурата е излъгал, че се познава с магистрати.