Това заяви в официално становище настоящият кмет Лиляна Димова по повод скандала с висши магистрати, чиито деца и други роднини са получили парцели на много ниски цени като крайно нуждаещи се.
Имотите са в строителните граници на Приморско, Китен и Ново Паничарево, уточнява Димова.

Във всички случаи става дума за еднолични решения на Димитров, без да има предварително решение за конкретните лица и имоти от страна на Общинския съвет. След 2004 г. право на строеж на така наречените „лица с жилищни нужди” се учредява без търг или конкурс, но с решение на Общинския съвет, прието с квалифицирано мнозинство. До настоящия момент общинска администрация няма яснота за точния брой на учредените права на строеж от страна на г-н Димитров, за лицата, които са ги придобили, както и за документацията по цялата процедура, се казва още в изявлението на кметицата.

Тя допълва, че част от заповедите липсват от архива на община Приморско, върху актовете за общинска собственост на имотите не е отбелязвано учредено право на строеж, всички екземпляри от договорите са предоставени на заинтересованите лица, за да ги впишат сами, а някои и до ден днешен не са вписани в Агенцията по вписванията.

Към настоящия момент около 150 от учредените права на строеж са погасени по давност поради това, че не са реализирани в законовия петгодишен срок. От останалите в близо 90% от случаите не е започнало строителство.
Общинската администрация ще покани всички лица, на които е било учредено право на строеж при формално спазване на изискването за адресна регистрация, но при видимо заобикаляне на закона, да подпишат споразумение с община Приморско за прекратяване на договорите по взаимно съгласие, пише още в становището на Димова.
На въпросните лица ще бъдат възстановени сумите, които са заплатили за учредяването на правото на строеж. За онези, които не подпишат споразумения и се прецени, че има нарушения на процедурата, ще се предявят съдебни искове за обявяване на нищожността на договорите им.

Във всички случаи ще бъдат гарантирани и защитени правата на местните хора, които наистина са имали жилищни нужди, но също са били засегнати от действията на бившия кмет Димитър Димитров, който е нарушил закона, добавя Димова.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов отново атакува Висшия съдебен съвет (ВСС) заради случая. Преди два дни той упрекна съвета, че не се самосезира по случая, а трябваше първо председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев да подаде сигнал за проверка срещу трима от магистратите, които са му подчинени.  

"Може би ВСС ще излезе след месеци с нещо уклончиво по въпроса със социално слабите съдийски деца, но днес България се нуждае от бързи реформи и действия", коментира Цветанов пред журналисти, цитиран от БТА, като поздрави Пенчев за бързите му действия.
Според министъра, не е необходимо да се проверява много, за да се види какво са направили тези съдии.

Цветанов добави, че е констатирал изключително занижен контрол над местната власт. След въпроса дали МВР ще се занимае с общинските власти в Приморско, той посочи, че е акцентирал много пъти пред шефовете на областната полиция за това да се работи върху злоупотребите.