Контрабандата в България е под 3,4 процента. Нелегални мигранти в страната ни няма. Само вчера на границата заловихме 80 кг кокаин. Освен това България е водещ партньор на Съединените щати в борбата с групировките, източващи пари от кредитни карти и банкомати.

С тези думи българският премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към заместник-председателя на Групата на ЕНП в ЕП и кандидат за зам.-председател на ЕНП от Холандия Естер де Ланге. Двамата разговаряха в Загреб в рамките на Конгреса на ЕНП, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

"Наистина имах възможността да посетя границата ви и видяното ми дава достатъчно аргументи, които да представя пред моите колеги в Холандия", подчерта де Ланге. Тя благодари на Бойко Борисов и българското европредседателство, че са поставили акцент върху европейското бъдеще на Западните Балкани.

"Докато други наши приятели само четат опорните си точки и говорят за България, ти дойде сама да се увериш колко добре пазим границата на ЕС", коментира Бойко Борисов.

Известно е, че Холандия е една от малкото страни от ЕС, които все още са против приемането на България в Шенген.

Бойко Борисов и Себастиан Курц се поздравяват на форума в Загреб

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

Борисов междувременно написа на страницата си във фейсбук, че е поканил Себастиан Курц "да дойде в България и да се увери лично как охраняваме външната граница на ЕС". "В рамките на Конгреса на ЕНП в Загреб двамата се поздравихме за последните изборни победи в двете страни. Подчертах, че Австрия е важна европейска страна и съм уверен, че Себастиан ще успее скоро да формира стабилно правителство", заяви Борисов.

Конгресът на ЕНП трябва да избере президент на европейската десница, а Доналд Туск е единствен кандидат за поста. Пред журналисти Бойко Борисов заяви, че Доналд Туск е голям приятел на България.

Всички си спомняме какъв жест ни направи с речта си на български по време на откриващата церемонията на европредседателството в София. Той е партиец, бивш премиер на Полша, познава много добре ситуацията на Балканския полуостров. Като председател на Европейския съвет работеше в много трудни времена. Туск е твърд човек, много енергичен и дипломатичен. В момента Европейската народна партия има нужда от президент точно като него, коментира българският премиер.

"За съжаление, днес много партии и членове на ЕНП не изповядват нашите ценности. Сдружават се със социалисти, комунисти и крайно леви. Доналд Туск е много добър избор за президент на ЕНП, особено с оглед на времената, които ни предстоят", заключи Бойко Борисов.