Възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и туризма, въпроси, свързани с развитието на отношенията в икономиката и инвестициите между България и Саудитска Арабия обсъдиха на среща днес министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Файсал бин Фадел ал Ибрахим. По-късно саудитският министър се среща и с премиера Кирил Петков.

Посещението на Файсал бин Фадел ал Ибрахим в България е част от неговата обиколка в Източна Европа и е първо по рода си у нас, посочиха от МВнР.

В рамките на разговора в Министерския съвет е обсъден потенциалът за развитие на двустранните отношения в области от взаимен интерес. Акцент беше поставен върху сътрудничеството в сферата на икономиката, високите технологии, иновациите и инвестициите. Отбелязано е, че Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа, съобщават още от МС.

На свой ред министър Генчовска подчерта, че България разглежда Саудитска Арабия като един от най-важните партньори в Близкия изток. "Искаме да засилим партньорството си чрез развиване на взаимноизгодни отношения в области от стратегическо значение", изтъкна тя.

Теодора Генчовска даде положителна оценка за амбициозните планове на престолонаследника и вицепремиер принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията "Визия 2030", целящи модернизацията на Саудитска Арабия.

Българската страна отправи покана към Саудитска Арабия да посети Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022" в Пловдив, което ще осигури платформа за европейски и международни компании да демонстрират своите иновации пред широка аудитория от целия свят и ще даде възможност за контакти с нови партньори, се посочва в съобщението.

Двамата министри обсъдиха също руската агресия срещу Украйна, както и продължаващите атаки на хутите на територията на Саудитска Арабия. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път на масата за преговори.

По време на днешния парламентарен блиц контрол вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова заяви, че в рамките на няколкото месеца в мандата на кабинета на Кирил Петков България е изнесла оръжие, боеприпаси, технологии и стоки с възможна двойна употреба за различни части по света на стойност почти 505 млн. лева, но сред тях не е Украйна.

От информацията, която представи Нинова, става ясно, че над половината от износа на оръжие е към страни от Близкия Изток - Оман, Египет, Оман, Саудитска Арабия - общо 317 млн. лева.

Визитата на саудитския министър идва и след ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, когато стана известно, че съпругът на PR-ката на лидера на ГЕРБ кара служебен джип, собственост на саудитския консорциум "Аркад", който изгради газопровода "Турски поток" през България по поръчка на "Булгартрансгаз".

"Когато приключи проекта, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, за да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите в страната. Така и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги ползваме", каза тогава Делян Димитров.

Така стана известно, че поне 9 автомобила са получили държавни фирми и министерства от саудитския консорциум "Аркад".