"Стачките станаха модерни в България, защото ние винаги така гледаме – ако светът скача от 20-тия етаж и ние сме готови да го направим. Общо взето, се движим по други модели. Онова, което на мен ми направи впечатление, никак не е приятно, на Орлов мост не може 100-200 човека да направят живота кошмар на другите 2 млн., които са в София. Просто не е почтено. Това е едно силово поведение. Значи във всички държави има порядки, място. И там, разбира се, както тук показват полицията, навсякъде се охранява", заяви министърът пред Нова телевизия.

Той изтъкна, че плакатите на протестиращите са били много професионално написани, струват пари и явно "има много храна за художниците".
На въпрос на водещия какво намекваа, Рашидов отговори: "Намеквам, че са организирани добре. Не бих казал, че изцяло са спонтанни.
На уточнението, че става дума за така наречения flash mob - хора, които се разбират в социалната мрежа, че тази вечер ще се съберат някъде, той отвърна: "Извинявайте, какво значи тази вечер? Дайте ми и на мен правото сутринта се събуждам и решавам да направя нещо. Красиви плакати, хубави фланелки, хубави надписи, всичко това струва пари. Аз съм художник все пак, да не забравяме. Години наред като войник съм писал много плакати, особено към 200 пъти: „Труд и учение”.

Министърът заяви още, че не разбира това поведение като принцип на екологията, а  България не може да се лиши от инвестиции.
"Значи много просто говорим, няма нищо страшно – пенсионерите ще си ходят по гората. Няма цялата гора да изчезне. Трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато внучките си да ги изпращам в Австрия да се пързалят. Всяка година моето семейство, имам предвид сина ми и внучките ми, и двете карат ски, много са запалени. Но докато аз живея в „Симеоново”, могат да се качат, да се изпързалят на Витоша децата, да дойдат един чай вкъщи да си изпият... Няма друга столица по света с това щастие – да седи една прекрасна планина над столицата. Такова удобство няма", коментира Рашидов.

Запитан дали наистина е сигурен, че ще се постигне такъв баланс между екологията и зимните спортове, той отговори, че въпросът не е до спорта, а  че трябва и пари да идват в България.
"Ние не може да говорим колко сме бедни, колко сме нещастни непрекъснато и непрекъснато да правим стачки заради недостиг на средства, ако ние не намерим и лостовете и начина как да ни идват парите. Да, разбира се, един зимен туризъм би носил пари на България. Хората не само се пързалят, те пият и минерална вода, те ядат и сандвичи, те спят и в някакъв хотел, те си купуват сувенири, те излизат в града. Нали си давате сметка, че всичко това са пръскани пари в обществото, те се разпределят", аргументира се министърът на културата.

Днес в София отново ще има протести, но този път на тези, които подкрепят промените в Закона за горите. От 12:00 до 13:00 часа на площад "Народно събрание" ще се проведе протестен митинг под наслов "Не на екологичния рекет". В 13:00 часа пък ще тръгне шествие до Министерски съвет за връчване на исканията на коалицията на премиера Бойко Борисов.
Вчера той заяви, че законът ще бъде върнат и преразгледан отново член по член, докато няма консенсус и спрат обвиненията в лобизъм.