82 хиляди лева - това е сумата, която държавата ни е събрала за една година от компенсации при спорни заменки. В същото време само преди година земеделското министерство изчисли загуба от 80 милиона лева при подобни сделки.

Други четири от печално известните горски заменки са развалени и държавата ще получи обратно имотите си.

Три фирми и едно физическо лице са върнали гори на държавата и са взели обратно имотите, които дали в замяна преди 13 години, предаде bTV.

Една от четирите развалени заменки е за борова гора от 21 декара до Благоевград. Собственикът й - фирма Джи Ел САТ - е могла да задържи горския имот само ако плати на държавата над 400 000 лв. компенсация заради занижена оценка спрямо пазарната цена на гората при заменката.

Всички заменки са от преди 2009 година, а щетата от тях е от занижените стойности на държавните гори, признаха управляващите преди година след дълга наказателна процедура на Европейската комисия. От Изпълнителната агенция вярват, че ще възстановят всичките 80 милиона лева загуба за хазната от сделките. Или пък ще вземат горите си обратно.

"Десет от бенефициерите са възстановили доброволно сумите по актовете, които възлизат на общо 82 000 лв. От тези 4 развалени сделки сумата е почти 1 милион лева от актовете, които щяхме да вземем, ако бяха влезли в сила", заяви Валентин  амбов, "Промени в горските територии" към ИАГ.

Длъжници по 60 от заменките обаче оспорват сумите си пред съд. От екоорганизацията "Зелени закони" са скептични. 

"2009-10 година премиерът Бойко Борисов определяше заменките като кражбата на века. За кражбата на века 80 000 лв., събрани за една година, това дори не е цената не един апартамент в София", коментира Иван Радев, "Зелени закони".

Според природозащитниците загубите от горските сделки са много повече от обявеното. Само двете заменки на Камчийски пясъци край Шкорпиловци са ощетили държавата с поне 100 милиона лева, твърдят те.

Разследване на bTV от януари по темата стана причина за акция на прокуратурата и проверка по сделките. Резултат от нея още няма, а собствениците по най-атрактивните горски заменки не са платили или развалили сделките си.