"Ние си подадохме оставките, а какво ще стане - решава капитанът, има си ръководство на футболния отбор в парламента", това заяви министърът на вътрешните работи в оставка пред журналисти в Народното събрание.

На въпрос дали може да се стигне до невнасяне или неприемане на трите оставки - неговата и на колегите му Николай Нанков и Ивайло Московски, той отговори:

"Някаква спекулация очаквате от мен. Моята отговорност и тази на колегите беше да си подадем оставките и ние го направихме. Има кой да решава, има капитани - ако използвам футболна терминология - има си треньори, има си ръководства на футболния отбор в парламента и те да решават. А такива трагедии е имало и преди. Сещам се, че на Бяла като се обърна автобуса, имаше 19 убити. Да сте чули за някаква оставка? Румен Петков беше министър, Тройна коалиция. Ние правим нещо различно. Каквото решат депутатите, каквото реши капитанът на отбора - ние го правим".

По думите му това, което тримата са направили с подаването на оставките, никога не е правено като ход в политиката.

"Няма подобни примери, не са го правили други. Аз специално за МВР нямам повод да се притеснявам - ние сме направили възможното със случая в Своге", каза още Радев и посочи, че МВР е направило всичко и за намаляване на пътнотранспортните произшествия. "За първи път от миналата година кривата е надолу - ние намаляваме броя на загиналите, пострадалите, осакатените. Това е голямата цел в този сектор от отговорността ми. И за това благодаря и на колегите. Може би капитанът, или министър-председателят, или колегите от ГЕРБ смятат, че темпото трябва да е по-високо - да, добре. Но ето, въпреки това се случат толкова много жертви. Така се прави", допълни Радев, цитиран от "Фокус".

По-рано регионалният министър Николай Нанков, който получи най-много подкрепа да остане на поста, заяви, че не се отказва от подадената оставка.