Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Изобрния кодекс, след като бяха критикувани от президента Румен Радев, че отглагат машинното гласуване, въпреки че според законодателството са длъжни да осигурят машини.

Затова с промените от управляващата партия предлагат въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели. Освен това чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина, заявиха от пресцентъра на партията.

Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна, както вече предложи премиерът Бойко Борисов.

При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден, се предлага още в проекта за изменение на кодекса, пише още в предложенията на ГЕРБ.

По-рано от партията внесоха и проекта за нова Конституция, за който също Борисов обяви, че се подготвя.