Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в парламента след като депутатите отхвърлиха петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Няма никакъв мотив, смисъл, полза от организация на предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима, посочи вицепремиерът. Вторият основен мотив е, че това правителство има да свърши още работа, добави Дончев.

Той отбеляза, че в хоризонта на този мандат първа задача е справяне със здравните, социалните и икономическите последици от пандемията. Втората основна тема е подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС. Има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат завършени през следващите месеци, и една голяма задача - това е създаване на организация за машинно гласуване, посочи той.

Дончев обясни, че това минава през допълнение на текстовете в Изборния кодекс. Той посочи, че там само дефинитивно е записано, че трябва да има машинно гласуване, без детайли какви машини. Има поне две възможни технологии - машини с тъч скрийн и машини, които броят, посочи той. Не било записано и кой осигурява машините.

Дончев посочи, че максимално бързо е сформирана работна група, за да детайлизира текстовете, за да могат всички останали институции плюс ЦИК да си свършат работата. Според него трябва да протече дебат дали да се експериментира и с дистанционно гласуване по пощата.

По думите му 6-7 месеца е достатъчен период да бъдат осигурени машини. Той посочи, че има оферти от фирми-производители, защото тези машини трябва да бъдат купени, а не наемани.

По повод протестите вицепремиерът коментира, че в политиката не е важно да можеш да говориш, а да чуваш. Всеки ще бъде чут, каза той и потвърди, че ще има промени в следващите няколко дни.

Аз съм протестирал повече от тях, каза още Дончев по адрес на протестиращите. По думите му обаче, за да има смисъл един протест, той трябва да промени нещо. Той изрази съжаление, че няма как да се говори с протестиращите, тъй като към момента няма такъв формат.