Заседанието е насрочено за понеделник (24 март), в 10.00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На него ще бъдат обсъдени потенциалните рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна, се посочва в съобщението.

БСП ще предложи в сряда парламентът да разгледа проект на декларация за Украйна, съобщи на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев.

Нашият проект е внесен преди близо десетина дни, нашата позиция е ясна, принципна и рамкова, тя стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза, посочи той.

Има три проекта на декларация - на Коалиция за България, на ГЕРБ и на "Атака", отбеляза Станишев и изрази надежда политическите сили да проявят мъдрост и да бъде постигнато максимално широко съгласие, защитавайки националния интерес.

От ДПС обявиха, че нямат декларация на партията, но уточниха, че е редно българският парламент да изработи обща декларация за кризата в Украйна, която да бъде приета с широко политическо съгласие. 

В понеделник "Атака също предложи Народното събрание да излезе с ясна позиция за ситуацията в Украйна.

По-рано днес президентът на Русия Владимир Путин, председателят на Върховния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиерът на Крим Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий, подписаха междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти.

На 16 март в Крим се състоя референдум за съдбата на полуострова, в хода на който близо 97 процента от гласувалите се обявиха за присъединяване към Русия.

В понеделник Върховният съвет на Крим обяви републиката за независима държава и се обърна към Руската федерация с предложение за приемането й в състава на федерацията като субект със статут на република. Градският съвет на Севастопол също прие постановление за влизане в състава на Русия в качеството на отделен субект на федерацията.

Светът осъди присъединяването. Вижте тук >>>

АНКЕТА: Каква да бъде позицията на България след присъединяването на Крим към Русия?