С колегите от управляващото мнозинство взехме решение да не оттегляме законопроекта за вдигането на акциза върху бездимните цигари. Няма да оттегляме законопроекта, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ по време на брифинг след среща между управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединените патриоти" във връзка със закона за вдигането на акциза върху бездимните цигари.

Премиерът и лидер на партията Бойко Борисов поиска вчера депутатите да оттеглят законопроекта, заради възраженията на част от Обединени патриоти в лицето на ВМРО.

"Понеже във вчерашния ден имаше различни мнения, които бяха изявени от "Обединени патриоти" в лицето на ВМРО, и се получи едно пропукване, днес проведохме отново разговори. Разговори проведохме и снощи с премиера Бойко Борисов и днес с колегите стигнахме до решение, с което казваме, че няма да оттеглим законопроекта, който е внесен в момента, но отчитаме нарушената комуникация с колегите от ВМРО и затова искам да им се извиня.

"Искам да благодаря на колегата Волен Сидеров за това, че стигнахме до извода, че днес трябва да направим заседание с лидерите на парламентарните групи.

Но това, което в момента ще направи председателят на бюджетната комисия, е да отложи законопроекта за разглеждане за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи. Така ще наложим практиките на държавите от ЕС - там 70% е акцизът за електронната и 100% е акцизът за нормалната цигара. Затова смятаме, че ще е нормално да започнем към този момент с 50%. Но всичко това е само една възможна хипотеза", каза още Цветанов и посочи, че по този начин ще се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес.

"Другия вторник, когато правим стандартните си срещи на партиите от коалиционното мнозинство, продължаваме да говорим и обсъждаме. Продължаваме и комуникациите си с премиера Бойко Борисов", обясни Цветанов.

"Днес имахме консултация, тъй като по темата за акциза на нагреваемите цигари имаше различни виждания", каза председателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

"Тук става въпрос за пушене, затова може да мислим в тази посока. Повишаването на акциза ще бъде комбинирано с това част от парите от този акциз да отиват за нуждаещи се. Тук пред парламента стоят майки с палатки например. Аз лобирам за построяване на болница в Ямбол", добави той.

"35-40 милиона годишно ще влезнат според финансовия министър от тази акция. Аз съм убеден в положителната страна по този въпрос. Смятам, че стигнахме до съгласие", каза още Сидеров.

От ВМРО уточниха в официално съобщение:

"Мандатоносителите обявиха, че са съгласни да преосмислят първоначалното си решение за скок на акциза на електронните цигари, което автоматично щеше да доведе до сериозно увеличение на цената на самия продукт.

Ние, Патриотите от ВМРО, не бяхме съгласни с подобни действия, които ще ощетят потребителите. Това, както и липсата на предварително съгласуване на законопроекта на Коалиционен съвет, беше и нашият мотив да се възпротивим и да не го подпишем. Само ден по-късно ГЕРБ предизвикаха консултации с парламентарната група на Патриотите, на които ние представихме своето виждане, а именно поетапно и с не повече от 50% повишение на акциза, което да е в рамките на допустимото спрямо наложените практики в Европейския съюз.

Подчертаваме, обаче, че това трябва да стане за сметка на печалбата или поне на част от нея, така че цената на изделието да остане на сегашните стойности, но и да бъде спазен пазарният принцип - да бъдат зачетени и защитени както правата на потребителите, така и на производителите.

Патриотите от ВМРО категорично настояваме и получихме уверението от партньорите от ГЕРБ, че парите, които ще постъпят в бюджета от новия данък, ще бъдат разпределени за пенсии, здравеопазване, социални дейности и за българските общности зад граница - друга голяма кауза на ВМРО".