След сутрешния скандал в парламента - липсата на кворум, ГЕРБ и ДПС влязоха в политически спор и в кулоарите. След срещата си във връзка с номинациите са конституционен съдия председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ говориха пред медиите, като се захапаха и по по-общи теми.

Карадайъ не каза дали утре депутатите от движението ще се регистрират в зала. Ако сега разкрием нашето тактическо поведение, ГЕРБ ще си направят свое тактическо поведение на база на нашето, изтъкна той.

Цветанов отбеляза, че макар темата за кворума да не е била централна в разговора, казал на Карадайъ, че "все пак днешният ден е една недобра практика", която смята, че няма да се наложи. Опозицията е в правото си да има своята тактика за регистрация. Ангажимент на управляващото мнозинство е да си събира кворума, за да може да има стабилност, отбеляза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Във връзка с това Цветанов припомни, че много анализатори са давали препоръки да се направи правителство на малцинството. Представяте ли си, ако имахме правителство на малцинството, с 95-ма депутати как щяхме да работим? Нямаше да можем да започнем пленарния ден и щяхме много бързо да отидем на предсрочни избори, коментира той.

За нас е важно да има стабилност, защото днес имаме икономически растеж от 4 процента, имаме най-ниската безработица и възможност през Бюджет 2019 да увеличим и бюджетните заплати с 10 процента, подчерта Цветанов.

Карадайъ обаче опонира с думите, че ситуацията в страната не е добра - "инфлацията е факт, ще усетим по джоба си увеличението на природния газ и ред процеси, които произтичат от там". По думите му преди година и половина ГЕРБ се отказали да имат ясна програма за развитие на страната, зад която да има мнозинство в НС и предпочели "да има едно аритметично мнозинство и с него държавата върви по инерция, независимо от частично някои добри неща". Няма ясна програма за развитие на държавата, ГЕРБ допуснаха популизма и национализма във властта и в някои техни действия виждаме, че го приемат дори като своя кауза, коментира Карадайъ.

Цветанов отговори, че казаното от Карадайъ показва, че разговорите между управляващото мнозинство и опозицията са трудни, но са задължителни, за да може в диалог да се търси консенсус по теми от национално значение.

Управленската програма се изпълнява, самият факт, че имаме икономически растеж, и самият факт, че имаме икономически растеж и по-голям БВП, чрез който ще успеем да формираме бюджета си за 2019 г., показва, че се движим в правилната посока, категоричен бе Цветанов. Чуваме и различното мнение и където е необходимо, правим съответните корекции, които са в интерес на обществото и държавата, допълни той. Така че, благодаря на Мустафа за различното мнение. Тук стана малко като политически дебат, изтъкна Цветанов.

След това Карадайъ попита Цветанов каква е заетостта в страната в последните 1-2 години в абсолютни стойности и параметри и какво е движението на младежката безработица. Това са важни теми, важни параметри. И още един въпрос, на който обръщам внимание на управляващите, е какви са изобщо инвестициите в страната в този период, в това число и чуждите инвестиции, зададе втори въпрос лидерът на ДПС.

Цветан Цветанов отговори, че безработицата е с най-ниски нива през последните 12-15 години. Той отклони отговора на втория въпрос с аргумента, че може да говорят и спорят много, "но това ще отнеме известно време". И пак благодари, "защото все пак е важно да се чуват различните мнения".