Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден в страната на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители в 21 часа.

В чужбина последни ще приключат работа избирателните секции в САЩ.

Малко над 25,5% е средната избирателна активност в цялата страна за двата вида избори към 16 часа, сочат последните данни от ЦИК. 25,58% е избирателната активност на вота за народни представители, а 25,72% е и избирателната активност за президент и вицепрезидент.

Гласували за парламент към 16 часа са 1 697 418 души, а за президент - 1 706 814, посочват от ЦИК. Тази избирателна активност е рекордно ниска за парламентарни и президентски избори, обяви един от говорителите на ЦИК Цветозар Томов. 14 жалби са постъпили в ЦИК - за работата на районните избирателни комисии, агитация в социалните мрежи и обявени предварителни резултати в интернет сайтове.

Томов не очаква до края на изборния ден да бъде отчетена активност по-висока от 40% като се обоснова, че максималната активност, регистрирана за час гласуване у нас, е 5 на сто: „Ако продължи да се гласува с темпото, с което се гласува досега, тя ще бъде по-ниска. Нещо, което също струва ми се е доста особено, защото никога не се е случвало. Най-висока е активност в 23-и район на град София. Никога досега в София не е имало най-висока активност в страната – в двата избора съответно 32,74 и 32,57 на сто“. 

Секционни избирателни комисии в София вече приключиха с броенето на бюлетините и се насочиха към "Арена Армеец" и "Асикс Арена", където представители на "Информационно обслужване" ще обработят резултатите от изборните книжа.

Още преди 21 ч. пристигнаха резултатите от подвижните секции, които са 75 за София. От РИК-София заявиха за bTV, че близо 100 са сигналите за скъсани контролни разписки на гласоподаватели, избрали грешна опция и не упражнили правото си на глас, както са желали.

Първите протоколи от Бургаско бяха обработени към 21.15 ч. Към този час в Кърджали също започна отчитането на резултатите. В Районната избирателна комисия са обособени 24 работни станции. До 21 ч. са приети и обработени 10 протокола, предимно на подвижни секции. Избирателната активност в Кърджали обаче е едва 19,06% към 16 часа.

14 жалби и 131 сигнала постъпили в ЦИК, в по-голямата си част от компетентността на районните комисии и са препратени. Има агитация по "Вайбър", но тази платформа не попада в регулацията на ЦИК и не може да се произнася. Доста от сигналите са за агитация точно в социалните мрежи.

От ЦИК призоваха да се подадат сигнали, ако наистина има агитация на турски език както в страната, така и в Турция. Без сигнал Комисията няма как да се произнесе, но има произнасяне за два сайта, за които е установено, че се оповестяват социологически данни от гласуването. Указано е това да се спре, но и утре Комисията ще се занимава с темата, тъй като има доказателства за това.

Актуалните данни за неработещи и спрели машини. Те вече са 59, 7 от вчера, а в чужбина няма нито едно устройство, което да е отказало. Сега започва критичният период за приемане на протоколите от чужбина. 80% от секциите са в Европа и гласуването или приключва в момента, или това ще стане до 22.00 часа българско време. Подсилен е екипът от членове на ЦИК, който ще приема данните от чужбина, за да няма забавяне, каквото бе факт на предходните избори.

За постъпилите жалби и сигнали в Росица Матева от ЦИК каза:

"Има много подадени жалби и сигнали за агитация във Фейсбук, които ние не разглеждаме, има доста подадени жалби и сигнали срещу интернет сайтове, които обявяват резултатите предварителните от гласуването. Много е важно избирателите предварително, преди да влязат в изборното помещение, да са взели решение в кой или в двата избора желаят да гласуват".

Всички секционни комисии ще броят тази вечер контролните разписки от машините и ще попълват данните от ръчното броене в отделни протоколи, обясни Росица Матева:

"Решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване на резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол, секционните избирателни комисии ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции, и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставени, без да се броят преференциите. Само гласовете за партии и коалиции".

Всички районни избирателни комисии от страната трябва до утре вечер до 24.00 часа да предадат в ЦИК протоколите за повторно броене. Очаква се вторник около обяд ЦИК да обяви и балотажа за президент и вицепрезидент.

51 са към 18:00 часа машините за гласуване, които не работят от общо 11 936 устройства и относно установеното от Централната избирателна комисия нарушение на кандидат за народен представител, Росица Матева уточни:

"За това, че в деня на вота, според нас, с изказването, което е направил, след като е гласувал, приемаме, че се извършва призив за подкрепа на кандидатите с посочените номера в бюлетината". 

По-късно ще стане ясно каква точно ще бъде санкцията за това нарушение.