Промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в България ще ограничи възможността да се наемат чужди работници при наличието на български специалисти. Не става въпрос за протекционизъм, а за правила, които са валидни и в други страни от ЕС, подчерта социалният министър  пред БНТ.  По думите на министъра в условия на криза най-важното е да се защити трудовият пазар, което е и целта на тези мерки.
Повечето работници от трети страни са непретенциозни към заплащането и към трудовите условия, каза Младенов, цитиран от БГНЕС. Той даде за пример турската фирма "Мапа-Дженгиз", която строи магистрала "Люлин". Там работят 600 работници, от които 280 български и 320 турски работници, които получават много повече от българите, което е недопустимо.
Аз съм казал на директора на Инспекцията по труда да следи тази фирма, защо не спазва законите, всички работници трябва да са равнопоставени, подчерта Младенов.
Турската компания "Мапа-Дженгиз" е направила 85 сериозни нарушения на трудовото законодателство, съобщи вчера и директорът на Главната инспекцията по труда (ГИТ) Румяна Михайлова, цитирана от "Дневник". От декември 2007 г. досега трудовите инспектори са проверили дейността на фирмата 12 пъти и са й издали 17 акта за административни нарушения. Най-често те са свързани с незаконното полагане на извънреден труд, с неосигуряване на междудневни и междуседмични почивки, бавене на заплатите, работа без трудов договор и с безопасността на условията на труд, каза Михайлова.
Преди дни КНСБ също обвини турската фирма в неспазване на българското законодателство. По данни на синдиката в момента в България работят 1200 души от трети страни извън ЕС, като основно става дума за турци и албанци.