На специална пресконференция в Министерски съвет по повод изявлението на руския президент Владимир Путин за спирането на проекта Дончев подчерта, че до момента страната не е уведомена официално, предадоха БНР и БТА.

Той заяви, че правителството ще настоява ЕК да излезе с нееднозначна позиция, съобразено със спецификата на България, защото ако в Брюксел ситуацията предизвиква загриженост, у нас предизвиква - тревога.

България няма да води директни преговори с Русия, в разногласията с нея от другата страна стои Европа, затова България не може да бъде разменна монета в тази сложна геополитическа ситуация, категоричен бе вицепремиерът.

"Трябва да й бъде оказана помощ от нейните партньорите. Ситуацията не може да бъде решена чрез сепаративни преговори на една държава. Те биха могли да се случат, ако някоя от европейските институции натовари министър-председателя с тази задача", добави той.

Затова днес е провел серия от телефонни разговори с представители на ЕК и обяснил, че това не е абстрактен проблем за България, а има много измерения - политически, външнополитически, пряко свързани със сигурността на газовите доставки, икономически и юридически.

Вицепремиерът е получил уверения от еврокомисаря Шевчович, че по отношение на сигурността на газовите доставки България може да разчита на съдействие за изграждането на алтернативно трасе за доставки на газ от Гърция, в това число и на финансиране за междусистемните газови връзки.

Дончев приел с благодарност това уверение, но пояснил, че една помощ от ЕС в никакъв случай не може да бъде считана за алтернатива на "Южен поток".

"С всяка газова връзка по-малко България губи. България губи от липсата на самата инвестиция. Това са разходи за строителство. Допълнително това е загуба на публични приходи, предвид очакваните постъпления за осигуряването на трасе, през което да минава тръбата. Търсейки какъв е алгоритмът на действие от българска страна, по отношение на точния размер на средствата те са 191 млн. лева", обясни Дончев.

По повод думите на Путин, че загубата за България би била 400 млн. евро за година, той увери, че дори при случване на проекта, при хоризонт от 10 години, подобен приход няма как да бъде реализиран по много причини. Стойността на проекта през последните месеци достигна сумата от 3,5 млрд. евро. България има 50% от дружеството и участва, самолишавайки се от бъдещи такси за период от поне десет години, по тази причина в краткосрочен план подобна сума е нереалистична, обясни вицепремиерът.

По-рано президентът Плевнелиев заяви, че в момента никой не може да каже дали страната ни губи или печели, защото няма подписан договор, който да урежда приходите и печалбата за страната.

Вицепремиерът Дончев призова политическите сили да направят опит България да има една позиция по темата и това да не е позиция на правителството или на мнозинството в парламента.

"Това би ни дало сила във всичко, което следва от тук нататък", добави Дончев.

Ясно е посочено, че строителството на проекта „Южен поток” ще продължи при спазването на европейското законодателство, заяви пък енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя припомни за откритата наказателна процедура със съмнения за евентуални нарушения от ЕК по проекта.

"Предстои да се изясни дали съмненията се потвърждават, но докато тази проверка тече, ние не можем да предприемем никакви конкретни действия", добави Петкова.

Тя уточни, че към момента България има договор с Русия за доставки на газ, като по него се извършват плащания. Платили сме цялото количество газ, изразходвано до края на ноември, и предстои да се извърши плащане по авансовите вноски за декември, каза още министърът.
Вчера Русия обяви, че договорите по доставка ще бъдат изпълнявани.

Междувременно БСП призова премиера Бойко Борисов да излезе с план за разрешаване на ситуацията с "Южен поток".

АНКЕТА: Кой е големият губещ от спирането на "Южен поток"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Eвропейската комисия срещу руския президент