Служебният премиер Стефан Янев поздрави българите с днешния изборен ден, който по думите му е поредната дата, в която ние като граждани трябва да покажем нашето отношение и отговорност към конструирането на политическата власт, цитира го БТА.

Гласуването е именно тази наша отговорност, нашата възможност чрез политическите партии, чрез коалициите да покажем нашите желания, нашите визии за конструирането на властта, за нейното отговорно, отчетно и прозрачно управление в интерес на България, изтъкна премиерът пред журналисти, след като упражни правото си на глас в изборите за Народно събрание в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов".

Янев призова да не забравяме, че от нас зависи бъдещето на страната, икономическото й развитие, социалните, образователни политики, здравеопазването. Във връзка с това премиерът призова всички да гласуват масово, защото от нашия глас зависят достойните старини на родителите ни, бъдещето на поколенията след нас, за да я има България - просперираща, цъфтяща и достойна.

Премиерът благодари на всички, които са ангажирани с изборния процес, и съобщи, че по данни към момента той протича нормално в страната. Има дребни детайли - неработещи машини, или малки проблеми, които се отстраняват и не представляват сериозен проблем по отношение на изборния процес до момента, каза премиерът и изрази надежда това да остана така. Той съобщи, че всички органи на изпълнителната власт, съдебната система, ЦИК и подразделенията й работят в синхрон. Надявам се в края на деня да имаме изборен резултат, който да отразява реалната електорална нагласа на всеки един български граждани, каза премиерът.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K

В отговор на въпрос премиерът каза, че се надява този път да бъде съставен кабинет, защото бъдещето на България зависи от предвидим, стабилен кабинет, който ще бъде съставен на базата на предвидимо и стабилно парламентарно мнозинство. Ние имаме нужда да се утвърди парламентаризмът в България, имаме нужда от стабилно управление, което да работи за прозрачно, отчетно управление в интерес на гражданите и на България, заяви премиерът.

Попитан дали служебното правителство е успяло да противодейства на купения вот, премиерът каза, че демонстрираното до момента е показало решимостта на кабинета да се справи с проблема или да го ограничи до минимум. И в момента има масово полицейско присъствие в страната и се надявам в деня на изборите, ако има такива опити, те да бъдат пресечени, каза премиерът.

Млад човек, който присъства на изявлението на Стефан Янев пред медиите, поиска от министър-председателя съдействие за решаването на проблем, свързан с път в "Студентски град", който вече седем месеца е в ремонт и затруднява живеещите там. Вероятно този път е важен за всички живеещи в "Студентски град", но е в отговорностите на Софийска община, съмнявам се, че аз лично бих могъл да направя нещо, но ще проверя въпроса, отговори премиерът.