Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед специализирана структура на Военна полиция да разследва снощния инцидент с вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово, съобщиха от военното ведомство.

Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с Военната прокуратура.

Разследващи и експерти ще направят днес още огледи на местопроизшествието. Военно-окръжната прокуратура в Пловдив разследва злополуката. Предстои да се направят още разпити на свидетели и да се съберат писмени доказателства. След това ще бъдат назначени технически експертизи.

Мястото на инцидента е посетено снощи от трима прокурори от Военно-окръжната прокуратура. Бил е извършен първоначалният оглед и свързаните с него действия.

До момента е установено, че военният хеликоптер е паднал от 20 метра височина при извършване на планов тренировъчен полет. 

На място загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен. Оказана му е медицинска помощ в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия – София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен.

От прессекретариата на президента съобщиха, че днес Румен Радев ще отиде във Военномедицинска академия, за да посети и разговаря с Каменов.

Причината за инцидента не е установена до момента, като най-вероятно тя е от техническо естество. Няма данни за човешка грешка.

Капитан Пламен Пантелеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.

Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.