Зоните за платено паркиране в София са най-натоварени в часовете между 10.00 и 14.00 ч., каза директорът на дирекция "Паркиране и мобилност" в "Центъра за градска мобилност" Румяна Милова пред БНР.

По това време се наблюдават и повече неправилно паркирали автомобили.

"Това ни накара, нашите контрольори да издават неприсъствени фишове на автомобилите, които са неправилно паркирани в зоните за платено паркиране. Гражданите много пъти са се възмущавали, че контрольорът проверява тези, които са платили, а другите, които избягват плащането и паркират в нарушение, ги подминават. Това се случваше, защото самите те нямаха правомощия да ги санкционират. Вече по-голямата част от нашите контрольори са обучени и са преназначени на контрольор-инспектори, с всичките правомощия, които могат да получат за тази дейност", добави Милова.

По думите й, във въведената нова 34-та подзона за платено паркиране, приходите са с около 100 000 лева повече от домуващите.

Центъра за градска мобилност е поел ангажимент до 30% от приходите от паркиране да се инвестират в районите на София. До няколко дни от ЦГМ, заедно с районната администрация на "Възраждане", започват ремонт между улиците "Три уши" и "Д-р Калинков".

"Там и сега паркират коли, но настилката е в много лошо състояние, така че ние ще я ремонтираме, както и прилежащите тротоари", поясни директорът на дирекция "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност".